Годишното обръщение към парламента на президента Владимир Путин, насрочено за 20 февруари, първоначално е било планирано за средата на март. Тогава се навършват 5 години от анексирането на Крим от Русия и намерението е било посланието на Путин да се свърже именно с тази дата, пише руският вестник "Ведомости", цитиран от Би Би Си, като се позовава на свои източници от администрацията на президента на Русия. Те правят различни догадки за промяната, предаде БТА.

"Това може да бъде свързано с желание да се спре падането на рейтингите. Възможно е вече да е имало информация, че ще бъдат въведени нови антируски санкции, а може би и нежелание посланието да бъде прекалено близо до изборите за президент на Украйна на 31 март", смята един от тях.

Ако датата е била променена, това е свързано с падането на рейтингите на властта, твърди политологът Андрей Колядин.

"Президентът не разполага с чак толкова много лостове, които би могъл да използва: това са посланието, "пряката линия" и голямата пресконференция. Именно в обръщението си към Федералното събрание той може да предложи сериозни обещания за политически ориентираните хора", изтъква политологът.

"През 2018 г. посланието, в което Путин наблегна на най-новите оръжия, накара хората да се сплотят предизборно - няма нищо по страшно от войната, дори хипотетична", обяснява той.

"Но за една година интересите на хората се пренасочиха към вътрешния дневен ред - пенсионната реформа, повишаването на ДДС, ръста на цените. Сега те очакват да им се каже нещо, което засяга нуждите им", смята експертът, цитиран от "Ведомости".

В края на ноември миналата година изборният рейтинг на руския президент падна под 60% за първи път от 5 години, съобщи тогава водещият руски социологически център "Левада". Според данните той би получил 56 на сто от гласовете на избирателите на евентуални президентски избори.

За сравнение, рейтингът на президента е бил с 10 процентни пункта по-висок по същото време миналата година. Предишният път, когато подкрепата за Путин е падала под 60 процента, е бил през 2013 г.

Резултатът е дял от въпроса на хората, отговорили, че биха гласували, независимо дали знаят за кого. Едва 40% от всички респонденти са посочили, че биха гласували за него (за сравнение делът им е и бил 53 на сто миналия октомври).

Увеличил се е делът и на хората, които смятат, че Путин носи пълна отговорност за проблемите, стоящи пред страната по време на управлението му - от от 55 на 61% за година. Отговорилите с "да" (комбинация от "Да, напълно" и "Да, в известна степен") са общо 83 на сто от респондентите.Това е рекорд от 2012 г., когато са дадени първите данни в таблицата (малко преди изборите, довели до третия му мандат). Дори и най-високата им стойност, 82% през март 2014 г., е под резултата от миналия месец.

Владимир Путин, който управлява Русия от 2000 година, бе преизбран за президент през март. Обявената тази година непопулярна пенсионна реформа се отрази негативно върху рейтинга на държавния глава на фона на избледняващата еуфория от анексията на Кримския полуостров през 2014 г.