Това твърди авторката на книга, посветена на "Черната скала" (Black Rock).
Името "Блек рок" е познато само на внимателните читатели на специализирани икономически списания.

Дори познавачката на финансовия свят Хайке Бухтер се сблъсква с това име едва през последните години, когато започва разследванията си, посветени на инвестиционния посредник от Ню Йорк.

Вижте снимки >>>

"Имаше банкери, които говореха за компанията или за Лари Финк", спомня си журналистката, която от над десет години публикува информации от Уолстрийт.

Хайке Бухтер описва в книгата си "Блек рок" като "могъщ концерн, който никой не познава".

"Блек рок” управлява активи за 4,7 трилиона долара. През различни търговски и консултантски платформи на концерна се вливат над 14 трилиона долара - т.е. около пет процента от всички финансови активи в света.

Но влиянието на "Блек рок” не е ограничено само върху финансовите активи. "Блек рок” консултира централни банки и финансови министерства, големи инвеститори и държавни фондове, както и пенсионно осигурителни каси в САЩ, застрахователни компании и фондации.

Чрез заеми и акции "Блек рок” финансира и фирми. На финансовия пазар няма почти нищо, в което да не участва и "Блек рок", твърди Хайке Бухтер.

Мрежа от фирми по целия свят

От една невзрачна сграда в Манхатън, шефът на „Блек рок” Лари Финк и неговите мениджъри дърпат нишките на огромна мрежа от фирми. „Блек рок” например е главен акционер в големите американски банки и има значителни дялове в различни оръжейни и петролни компании.

Събрани заедно, фондовете на "Блек рок” са най-големият собственик на фирмите, представени в германския борсов индекс DAX.

"Сам по себе си този факт не е опасен, но е знак за голяма мощ. Ако в днешно време притежаваш дори пет или шест процента от акциите на една фирма, си доста могъщ.

Фондовете на "Блек рок”, а и неговите клиенти печелят всеки път, когато от конвейрите на германските автомобилни концерни слизат готови автомобили, когато миньорите в Южна Америка добиват руда или когато американските учени разработят някакви нови медикаменти.


Възходът на Лари Финк

Лари Финк започва кариерата си в края на 1980-те години в инвестиционната банка "First Boston”. През 1986 година имиджът му е съсипан, след като погрешните му прогнози за лихвеното развитие докарват загуби от 100 милиона долара.
През 1988 година той основава "Блек рок”.

"Най-влиятелният мъж в модерния финансов свят може лесно да бъде сбъркан с някой счетоводител", пише Хайке Бухтер. Въпреки това, Финк е постигнал нещо, което никой друг не е успял: "Той си създаде своя собствена империя на Уолстрийт за по-малко от три десетилетия. За да постигнеш подобно нещо се иска много силно его и невероятна амбиция", казва Бухтер.

Именно финансовата криза и фалита на "Леман Брадърс” ускоряват възхода на "Блек рок”.

Компанията на Лари Финк е известна с прецизните си анализи – особено на ипотечните сделкипортфолия от времето на кризата през 2008 година.

Така от малък финансов посредник "Блек рок” се превръщат в голям играч на Уолстрийт.
Бившият американски министър на финансите Тимоти Гайтнър се обръща към Лари Финк на малко име.

Със сигурност би било интересно да се надникне по-отблизо в бизнеса на "Блек рок”. Това обаче е сложно, включително и поради това, че компанията играе водеща роля в много различни бизнес-сектори.

Пъзелът „Блек рок”

Хайке Бухтер подробно е проучила мултинационалната компания за инвестиционен мениджмънт, посвещавайки й над 280 страници. В книгата си тя анализира всевъзможни взаимовръзки – като се започне от дяловите участия на "Блек рок” в германски фирми, та до консултациите за спасяването на Гърция.

При това авторката на книгата не сочи укорително с пръст и не обвинява, а просто насочва вниманието на обществеността към един финансов гигант, опитвайки се да обясни как функционира днешният финансов свят.