В сряда Турция започна настъпление срещу кюрдските милиции YPG (отряди за народна самоотбрана - ОНС) в Северна Сирия. След мощен артилерийски и въздушен обстрел в пограничните райони турски сухопътни части нахлуха през сирийската граница. Военната офанзива на Анкара е широко критикувана. В интервю за Дойче веле председателят на кюрдската общност в Германия Али Ертан Топрак дава своята оценка за събитията в района:

- Третата военна операция в Сирия е в ход. Тя е насочена предимно срещу кюрдските отряди за народна самоотбрана, а турското правителство говори за терористи в пограничния район със Сирия. Каква е истинската цел на Турция, според Вас?

Али Ертан Топрак: Турският президент Ердоган винаги е смятал кюрдите за "терористи". Кюрдите в Северна Сирия никога не са представлявали опасност за Турция. Те бяха много по-заети с това да се защитават, отколкото да нападат Турция. Сегашната военна операция, насочена уж срещу тероризма, служи само като предлог за една война, нарушаваща международното право.

- Ако не става дума само за борба с тероризма, тогава какви други интереси преследва турското правителство?

- На първо място целта е да се предотврати създаването на кюрдски коридор на сирийско-турската граница, от който би могъл да възникне кюрдска държава. По-далечната цел на Ердоган е анексирането на северните райони на Сирия. Тревожно е, че някои си служат с неоотоманска реторика. Така например някои турски медии вчера поставяха въпроса дали турската армия да не се отправи директно към Ерусалим. Докато турските сухопътни части са преминавали границата, войниците са били озвучавани с османска еничарска музика. Що за абсурдна постановка е това? Операцията ще задоволи грандоманските фантазии на националистите. Това е позор. Не трябва да забравяме, че Турция е кандидат за членство в ЕС и членка на НАТО. Разбира се, ситуацията има и вътрешно-политически контекст: Ердоган е подложен на натиск. С тази война той иска да заздрави редиците на подкрепящите го. Даже и опозицията трябва да застане зад неговото решение, защото когато турската армия провежда операция, цялата турска общественост очаква всички партии да подкрепят военните.

- Военната операция беше предшествана от изтеглянето на американските части от Северна Сирия. Много критици твърдят, че по този начин американският президент Доналд Тръмп е проправил пътя за инвазията на Турция. Чувстват ли се кюрдите изоставени?

- Разбира се, че кюрдите се чувстват изоставени - кюрдите по целия свят се чувстват така. Нашите роднини и приятели в региона са обезкуражени, разочарованието е огромно, защото кюрдите не се бориха само за себе си в сирийската гражданска война - те се бориха за сигурността на Запада и западните ценности. Едно е сигурно: без подкрепата на кюрдите "Ислямска държава" нямаше да бъде победена. Кюрдските отряди в Сирия и Ирак на практика представляваха сухопътните сили на Запада.

- След края на военната операция в региона трябва да бъде създадена "мирна зона", в която да бъдат настанени сирийските бежанци. Какво мислите за този план?

- Преди тяхното заселване ще се проведе етническо прочистване. Целта е да се изгонят кюрдите от района. Това е престъпление срещу човечеството, което изцяло нарушава международното право. Още по време на военната офанзива в Африн през януари 2018 г. се стигна до етническо прочистване и прокуждане на населението, а вчера турските въоръжени сили нахлуха и в други кюрдски кантони. Целият свят просто прие това. Трябва да си припомним войната на Балканите - когато след избухването на войната започна етническо прочистване, тогава НАТО се намеси.

- Това означава ли, че настоявате за повече солидарност или дори за намеса от страна Запада?

- Да! Докато светът продължава само да наблюдава случващото се, Ердоган ще продължи безкрайно да налага своята експанзионистична политика. Всички критикуват Тръмп, но Германия и Европа също носят вина. Сделката между ЕС и Турция нямаше никакъв ефект. Абсурдно е да подкрепяме турското правителство с милиардите, които идват от данъкоплатците, макар че турските действия сега ще породят нова бежанска вълна. Нямам думи за това колко пасивна и слаба е Европа в момента срещу Ердоган. Най-късно тази седмица външните министри на страните от ЕС трябваше да пристигнат в Анкара. Членството на Турция в НАТО незабавно трябва да бъде поставено под въпрос. Турският президент разбира само от ясни послания, затова той трябва да бъде наясно с последствията от своите действия. Тази "политика на умиротворяване" трябва да приключи, имаме нужда от активна мирна политика. Събитията в Северна Сирия засягат всички нас, ще има нови бежанци, а с тях ще дойдат и нови ислямисти.

Публикувано в DW