Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че засега Китай не оказва военна помощ на Русия в конфликта в Украйна, но това може да се промени, съобщиха световните агенции и БТА. Разпитван от журналисти, докато е в Канада, държавният глава на Съединените щати отговори и на други горещи въпроси - за Украйна, Сирия, Иран, банковите главоболия. Междувременно обяви важно споразумение с Отава.

Въоръжава ли Китай Русия

"През последните три месеца чувам, че Китай възнамерява да предостави значително количество оръжие на Русия", каза Байдън на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо. "Това, че все още не е, не означава, че няма да го направи; но все пак засега не го прави."

На вчерашната си среща в Отава американският президент Джо Байдън и канадския премиер Джъстин Трюдо потвърдиха "твърдата си подкрепа за украинския народ, бранещ се срещу жестоката и варварска инвазия на Путин", както се изрази Трюдо. 

Помолен да коментира посещението в руската столица на китайския президент Си Цзинпин, Байдън заяви, че значението на руско-китайското сътрудничество се преувеличава.

Стопанинът на Белия дом добави, че показателно за това е например, че Вашингтон постоянно разширява съюзите си, а Русия и Китай не.

"Ние значително разширихме нашите съюзи, но не съм забелязал Русия и Китай или който и да било друг по света да е успял да направи нещо подобно", каза Байдън. Като пример той даде участието на Вашингтон в обединения като НАТО, Г-7, КУАД (Австралия, Индия, САЩ и Япония), Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), както и двустранните съюзи със страни като Япония и Южна Корея.

Байдън изрази мнение, че Пекин не може да предложи нищо съществено на Москва, но все пак подчерта, че по никакъв начин не подценява Русия и Китай и гледа сериозно на действията им.

Ще има ли още удари по ирански сили 

Вашингтон не се стреми към конфликт с Иран, но е готов да отговори със сила на нападенията срещу американски сили на групировки, свързани с Техеран, заяви в Отава президентът на САЩ Джо Байдън.

"И не се съмнявайте, САЩ не се стремят, подчертавам, не се стремят към конфликт с Иран. Но бъдете готови да отговорим със сила, за да защитим хората си. Именно това се случи снощи", каза той на пресконференция с канадския премиер Джъстин Трюдо.

Байдън каза това в коментар на вчерашните въздушни удари на САЩ по цели в Сирия, използвани от военизирани групировки, свързани с иранската Революционна гвардия. Те бяха нанесени в отговор на нападение в четвъртък срещу обект на Щатите в Североизточна Сирия, вероятно извършено с дрон иранско производство; при него загина служител, работещ за американските сили в Сирия по договор с външен подизпълнител от САЩ, а шестима американци бяха ранени.

Байдън заяви, че той е наредил ответния удар, след като е научил за нападението по обекта на САЩ.

Макар и това да не е първият път, в който САЩ и Иран си разменят удари в Сирия, нападението и американският отговор застрашават усилията за намаляване на напрежението в Близкия изток, където през последните дни основните противоборстващи си сили, най-вече Саудитска Арабия и Иран, предприеха стъпки за разведряване на отношенията след години на ожесточено съперничество.

Междувременно проиранските сили в Сирия разпространиха снощи изявление в интернет, в което заявиха, че разполагат с възможности да отговорят, в случай че САЩ нанесат нови удари по позициите им.

Споразумение за нелегалната миграция 

При първото си официално посещение в Канада Джо Байдън обяви споразумение с Канада за борба срещу нелегалната миграция. В реч пред канадския парламент вчера Байдън приветства поетия от северната съседка на Съединените щати ангажимент да приеме 15 хиляди мигранти от американския континент.

"Голямо удоволствие (за нас) е голям приятел да е тук", каза Трюдо.

Канадските депутати аплодираха американския президент на няколко пъти, по-специално когато той приветства ангажимента на двете страни в подкрепа на Украйна.

Нямаше как да пропусне банките 

Байдън заяви, че банковата система на страната му е стабилна и че не вижда финансови институции, за които има риск да експлодират. От Отава той все пак призна, че ще е необходимо известно време да се успокоят нещата. Безпокойството за финансовата система разтърсва от няколко дни световните финансови пазари след двата фалита на регионални банки.