Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Канада да предостави обучение за украински военнослужещи след руското анексиране на Крим през 2014 г. е изиграло ключова роля в ранните етапи на руската пълномащабна инвазия на Украйна, започнала преди повече от година, предаде ДПА.

"Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам", подчерта Фон дер Лайен в изказване пред канадския парламент в Отава, цитирана от БТА.

"Отговорът на Канада на войната в Украйна надвиши повика на дълга", подчерта Фон дер Лайен и допълни, че Канада е разбрала сериозността на събитията в Украйна преди много други да направят това, в това число и много европейци.

Решението на Отава да обучава военни от Украйна след руската анексия на Крим през 2014 г. беше от жизненоважно значение в часовете, последвали пълномащабната руска инвазия миналата година, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че руският президент Владимир Путин е вярвал, че ще стигне до Киев за три дни, но това е било огромна стратегическа грешка. "Съпротивата, оказана от Украйна, изуми света. Основно заради куража на украинския народ. Но също и заради професионализма на украинските военни, много от които обучени от Канада", подчерта Фон дер Лайен.

Тя благодари на премиера на Канада Джъстин Трюдо за неговото сътрудничество с ЕС при оказване на подкрепа за Украйна. "Всичко, което ние направихме за Украйна, го направихме заедно", каза Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен е на първо посещение в Канада, откакто стана председател на ЕК.