Крайнодясно движение, чиито тежко въоръжени последователи внесоха смут по време на антирасистките демонстрации в Съединените щати в последно време, изведнъж стана един от най-големите поводи за безпокойство за американските власти, откакто един от тях уби двама полицаи в Калифорния, пише Пол Хендли от Франс прес.

Малцина бяха чували за движението "Бугалу" до тази година. Но във вторник на калифорнийски сержант от военновъздушните сили, свързан с тази група, Стивън Карильо, бяха повдигнати обвинения за убийството на полицай в град Оукланд на неотдавнашна демонстрация срещу расизма и полицейското насилие на 29 май.

Осем дни по-късно неговият ван бе открит по на юг, близо до град Санта Крус. Когато полицаите се приближили, той стрелял по тях от засада и убил още един полицай.

Стивън Карильо, който имал у себе си и в своя ван оръжия, боеприпаси и материали за бомба, написал "буг" /boog/ (б. пр.: от "бугалу", дума, в жаргона на определени либертариански кръгове и граждански милиции, която може да бъде преведена като "гражданска война" или "сваляне на властта с революция") на капака на своя автомобил, със собствената си кръв, докато бил арестуван.

Това е вторият случай на задържане на представители на тази крайнодясна група във връзка с историческото протестно движение, последвало смъртта на Джордж Флойд, задушен под коляното на бял полицай в Минеаполис на 25 май.

В Лас Вегас на трима последователи на движението "Бугалу" в началото на юни бяха повдигнати обвинения в подстрекаване към насилие по време на мирни шествия в края на май. У тях бил открит коктейл "Молотов".

Други членове на това антиправителствено движение, което пропагандира гражданска и расова война, бяха арестувани през последните месеци.

Един от тях бе задържан на 11 април в Тексас, след като пуснал в социалните мрежи видео, на което обявява, че ще устрои засада на полицай и ще го убие.

В Денвър, щата Колорадо, друг последовател на движението бе арестуван на 1 май със самоделна бомба преди демонстрация срещу ограничаването на движението заради пандемията от коронавируса, в която планирал да участва.

В началото на май тежко въоръжена банда, свързана с "Бугалу", бе задържана в Тексас след конфронтация с полицаи, дошли да затворят бар, който бил отворен в нарушение на ограничителните мерки.

 

Слабо организирани

Думата "бугалу", която означава афро-кубинско музикално течение, е използвана от няколко години в социалните мрежи за означаване на нова гражданска война. Движението, което е слабо организирано, обединява активисти против правителството и за огнестрелните оръжия, неонацисти и бели супремасисти.

Това, което обединява тези хора, е омразата им към полицията и властите, както и тяхната склонност да носят автоматични пушки и военни униформи върху хавайски ризи.

"Бугалу е жаргонна дума за гражданска война или революция", обясни наскоро Джей Джей Макнаб, специалист по екстремизма от университета "Джордж Вашингтон". "Подгрупите, които използват тази квалификация, обаче попадат в различни категории и ако някога поискат да създадат единно движение, няма да успеят да се разберат", увери той.

Те комуникират чрез социалните мрежи. В изследване, публикувано през април, Tech Transparency Project преброи във Фейсбук 125 групи под влиянието на Бугалу идеологията, с десетки хиляди потребители, обсъждащи оръжия, експлозиви и тактики за нападения срещу властите.

Лондонският мозъчен тръст Институт за стратегически диалог свърза движението с противниците на ограничителните мерки, наложени в отговор на пандемията от коронавируса.

"Дискусиите на Бугалу все повече са посветени на това как пандемията от Ковид-19 да бъде използвана за насилствени цели", посочи центърът в доклад.

Такъв бе случаят в Лас Вегас. Полицията следяла тримата мъже в продължение на няколко седмици благодарение на информатор, според когото те планирали да взривят бомби в административни сгради и да ги подпалят по време на протестите срещу ограничителните мерки през април, както става ясно от обвинителния акт.

Целта била да бъде провокирана конфронтация между полицията и демонстрантите, уточнява документът.

Тримата мъже се отказали от този план, но решили да възприемат същата тактика по време на антирасистките протести в края на май, пише още в обвинителния акт. Единият от тях "бил много разочарован, че демонстрациите останали мирни".

Снимка: Скрийншот от Фейсбук