Делегатите на ХХ-ия конгрес на Китайската комунистическа партия решиха днес да включат за първи път в устава на партията формулировка, показваща, че Пекин е против независимостта на Тайван (виж по-долу). Това става ясно от резолюция, публикувана в края на работата на конгреса.

Конгресът "се съгласява да включи в устава на партията разпоредби за... решително противопоставяне и възпиране на сепаратистите, които се стремят към независимост на Тайван", се казва в резолюцията. В документа се казва, че трябва да се реализира курсът "Една страна - две система", отбеляза АФП, цитирана от БТА.

Управляващата Китай комунистическа партия промени устава си в събота - в края на заседателната програма на конгреса си, като допълнително циментира властта на президента Си Дзинпин преди да утвърди третият му мандат като генерален секретар. 

Уставът на партията или нейната харта, е документ с най-висока власт, който трябва да спазват всички 96 милиона нейни членове, а измененията в него остават в сила за неопределено време.

Си промени устава и през 2017 г., така че се постави наравно с лидерите Мао Цзедун и Дън Сяопин, отбеляза Ройтерс.

69-годишният Си се очаква да бъде утвърден в неделя за трети петгодишен мандат като генерален секретар на партията.

Ето ключовите акценти в устава

  • Развиване на боен дух, укрепване на боеспособността
  • Насърчаване на модернизация в китайски стил
  • Постепенно постигане на общ просперитет
  • Разработване на по-широка, по-пълна и по-стабилна цялостна народна демокрация
  • Изискване на политическа лоялност в армията
  • Противопоставяне и възпиране на сепаратистите, търсещи независимост на Тайван
  • Признаване на партията като върховна политическа лидерска сила
  • Задължаване на всички членове на партията да научат нейната история

Бившият президент на Китай Ху Дзинтао беше неочаквано ескортиран от церемонията по закриването на конгреса на партията в събота. 79-годишният Ху, предшественик на Си Дзинпин, беше седнал отляво на Си. Той беше изведен от трибуната на Голямата зала на народа в Пекин от двама стюарди, съобщи Ройтерс, като се позова на свидетел.