Правителство в рамките на това Народно събрание изглежда много трудно постижимо. Ако то въобще се случи, ще бъде експертно, програмно, и без ярки партийни лица. За да се стигне до тук причина са крайните позиции на двата големи политически лагера - на "промяната" и "статуквото", от които обаче нито един няма мнозинство в този парламент. Противоречията и конфликтите между тях са толкова големи, че няма никаква възможност за колаборация, каза политологът Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд".

Ако "Продължаваме промяната" влезе в каквато и да е форма на взаимодействие с ГЕРБ, поне две трети от избирателите на ПП веднага ще си тръгнат от нея, защото партията се изгради на анти-ГЕРБ основа. Според Ганев това ще бъде катастрофа за партията на Кирил Петков и Асен Василев.

Ако ГЕРБ, ДПС и "Български възход" влязат в коалиция, която да разчита на подкрепа през кворум от "Възраждане" или отцепили се депутати, ще се натъкне на нестабилното парламентарно мнозинство и невъзможност за законодателна инициативи. Това пък ще бъде катастрофа за партията на Бойко Борисов, обясни политологът. Димитър Ганев припомни, че следващата година предстоят изборите за местна власт, които са жизненоважни за всяка политическа партия.

  • Каква е логичната развръзка при така очерталата се картина?
  • Какво би се променило при нови предсрочни избори?
  • Кои са неотложните задачи пред 48-ото Народно събрание?
  • Кой е най-големият риск пред финансовата стабилност на страната?

Отговорите на Димитър Ганев, "Директно в новините" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Димитър Ганев е завършил политология в СУ "Св. Климент Охридски". От 2020 г. е главен асистент в същата катедра, по направление "Модерни политически системи и институции". През 2016 година заедно със социоложката Евелина Славкова и политолога Анастас Стефанов основават Изследователски център "Тренд".