Фаталното число 13 - това е броят на кандидатите за кмет на Община Шумен - с трима повече в сравение с местните избори през 2015 г. Местните жители обаче се надяват на късмет - който и да е новият градоначалник, той да реши проблемите им.

В надпреварата се включиха:

Любомир Христов - ГЕРБ, Венцислав Венков - Коалиция "БСП за България", Стефан Минков - ВМРО, Артур Алтунян - Коалиция "Демократична България - обединение", Добромир Драев - Коалиция ДБГ /БНД, ЕНП, ССД, Глас народен, НДСВ/, Четин Казак - ДПС, Добрин Чайлев - Атака, Наталия Стефанова - НФСБ, Митко Йоцов - Коалиция "Ние, гражданите", Валентин Велев - Местна коалиция АБВ /Социалдемократическа партия /СДП/, Николай Колев - "ВОЛЯ", Красимир Костов - партия "Български социалдемократи", Валентин Маламов - партия "МИР".

Основната интрига обаче и тук, както в София и други големи градове, е между кандидатите на ГЕРБ и БСП, които се очаква да стигнат до балотаж. Предизборното напрежение е още по-голямо, защото силите на управляващата партия и опозицията са изравнени, а след като на евроизборите левицата загуби само със 118 гласа, е още по-мотивирана да победи. Сегашният кмет на Шумен Любомир Христов се бори за втори мандат и според социологическо проучване, направено по поръчка на политическа сила, на първия тур той ще получи около 20% - с 3-4% повече от този на социалистите. За балотажа обаче данните показват обрат - няколко процента преднина за БСП, които се очаква да получат около 30 на сто от гласовете. Данните от изследването обаче показват, че над 30% от запитаните са отговорили, че още не са решили за кого да гласуват, което прави резултата още по-неясен. Така победителят ще остане неизвестен до последния момент. Засега сигурно е само, че според първоначалните резултатите всички останали кандидати са далеч зад двамата основни претенденти за кметското кресло.  

Областният град Шумен е десети по големина в страната

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Един любопитен факт в навечерието на кампанията покачи допълнително политическия градус. Левицата беше разстресена от скандал. Бившият кмет от БСП Красимир Костов, управлявал два мандата до 2015 година, се регистрира като представител на партия "Български социалдемократи". И беше строго наказан на извънреден пленум - с изключване от партията. Костов имаше номинация за трети кметски мандат преди четири години, но малко преди вота се отказа от надпреварата. Сега отново направи заявка за участие в изборите, но на общинската конференция на БСП загуби категорично от Венцислав Венков.

Недоволен, в последния ден за регистрация на кандидат-кметове, Костов се включи в политическата битка с друга партия - на социалдемократите. Нещо повече - той оглави и листа с 41 имена, сред които негови някогашни заместници - бившия кмет на Шумен Максим Иванов, ексшефа на ВиК Светлозар Дамянов, директорката на Държавния архив в града Антония Панева и отцепили се активисти на БСП.

За това, че Костов не е напълно верен на партията, явно е било ясно отдавна, защото още преди година зам.-председателят на НС на партията Кирил Добрев заяви при посещение в Шумен:

"Ако Краси Костов се кандидатира за кмет извън БСП, ще бъде изключен".

А, след като Венцислав Венков беше категорично предпочетен от местните социалсти и подкрепен както от лидера на БСП Корнелия Нинова, така и от президента на ПЕС Сергей Станишев, червените надежди са големи. Те се подсилват от твърденията на социолози, че част от гласовете на ГЕРБ на тези избори ще отидат при "Демократична България", но всичко зависи и от избирателната активност. На предишния местен вот тя беше под 50%.

Проблемите, които всички обещават да решат

Както във всеки град, и в Шумен има няколко сериозни проблема за гражданите, които очакват новият градоначалник да реши или поне облекчи. По всеобщо мнение обаче най-сериозен е този с водата. Местните жители плащат най-скъпата вода в България - 3,40 лв. за кубик, при положение, че градът няма пречиствателна станция. Шумен, както и Търговище и Велики Преслав, черпят вода от язовир "Тича", който е със статут на водоем за поливни цели и няма санитарно-охранителна зона. Заради това от години шуменци си купуват минерална вода за пиене.

Буквално дни преди вота пък в града станаха три тежки аварии и местните жители останаха без вода около 30 часа, което увеличи недоволството. Дали това ще бъде удар срещу сегашния кмет, ще стане ясно в неделя.

Вторият сериозен проблем е екологията. Изследванията показват, че през зимата Шумен е в топ 5 на градовете с най-мръсен въздух и именно заради това получи правото да кандидатства по европрограми за екологичен транспорт. Отпадна обаче, тъй като не отговаря на едно от изискванията - да има собствена общинска транспортна фирма. Така Шумен загуби 12 млн. лева за електрически автобуси, с които можеше да се реши не само част от екологичния проблем, но и този с транспорта - в момнета той се управлява от частна фирма, а масово гражданите недоволстват, че рейсовете са стари и не са достатъчно.

Не на последно място са и проблемите с топящото се население и ниските доходи. В града се намират комбинатът за алуминий "Алкомет" и трите завода на "Фикосота холдинг", а в Индустриалния парк на Шумен навлизат нови инвеститори. Въпреки това по официални данни брутната заплата в Шуменско през юни е била 985 лева - доста под средното възнаграждение за страната. 

На фона на това, общината разполага с немалкия бюджет от 80 млн. лева, 60%, от които са от държавната субсидия. За обикновените шуменци тази огромна сума изглежда предостатъчна, за да бъде подобрен животът им. Остава въпросът на кого ще се доверят с очакването това да се случи - на досегашната местна власт, на основната опозиция БСП, на десните, на патриотите или на ДПС.

Представяме ви петте основни претенденти за кметския пост:

 

ГЕРБ - борба за втори мандат

Любомир Христов (65 г.) е областен координатор на ГЕРБ, бивш депутат в 42-то и 43-то Народно събрание (2014-2015 г.). Ексдиректор на ОДП-Шумен, той е работил близо 20 години в системата на МВР, а преди това е служил в армията. През 2009 г. Комисията по досиетата оповести принадлежността му към Държавна сигурност. Това обаче не притесни 64% от шуменци, които през 2015 г. го избраха за кмет на балотаж именно срещу кандидата на БСП. Затова той се надява, че и този път ще успее да надделее.

Снимка: ГЕРБ-Шумен

"В трудностите ние натрупахме опит, на който вие и всички шуменци могат да се доверят. Знаем какво можем. Знаем как да го направим. Имаме и визията къде искаме да стигнем - да направим Шумен привлекателен, динамичен и проспериращ град. Успяхме да подобрим значително финансовата дисциплина в община Шумен и показахме, че можем да управляваме съвестно общински средства, че можем да градим. Изградихме доста, но имаме още какво да покажем на шуменци", заяви Христов на откриването на кампанията си.

По време на събитието беше излъчен филм за постигнатото от екипа му през досегашния мандат - нови паркове и зелени площи, игрища, детски и спортни площадки, кръгови кръстовища, спирки, тротоари, улици, санирани блокове, реновирани училища, зала "Арена Шумен" и Дом за възрастни хора.

"Ще продължим да обновяваме градската среда, образователната, социалната, културната и спортната инфраструктура. Ще влезем в кварталите, ще ги благоустроим. Имаме подготвени проекти, които вече сме стартирали и ще реализираме докрай. Ще завършим подмяната на уличното осветление и обновяването на входните артерии на града", обеща Христов.

18.04.2018 г. - премиерът Бойко Борисов инспектира новостроящата се спортна зала в Шумен в присъствието на кмета Любомир Христов

БТА

Той изтъкна, че не говори празни приказки и това, което е обещал в програмата си от предходната кампания, е изпълнено на 100%.

И изброи още:

"Предвидили сме цялостно саниране на Младежкия дом. Ще направим реконструкция и ремонт на Летния театър. Ще разширим улица "Марица" с още едно пътно платно и ще покрием реката в участъка от зала "Младост" до "Арена Шумен" и моста от ул. "Васил Друмев" към ул. "Марица". Готов е идейният проект за цялостна реконструкция на градския стадион. Имаме обещание за финансиране на строителството и ще го направим през следващия мандат. Ще заделим по-голям ресурс, ще насочим усилията си и към селата в общината".

Той подчерта, че шуменските общински съветници на ГЕРБ през изминалите четири години са дарявали средствата, които са получавали като възнаграждения от Общинския съвет. По думите му направените сумите за благотворителност са в размер на над 100 000 лева - за детски градини, студенти, болни, социално слаби и др.

Пo врeмe нa предизборната кампания обаче Любoмир Хриcтoв направи малък гаф, който може и да е разочаровал някои от избирателите. Това стана на 15 октомври, докато премиерът Бoйкo Бoриcoв и финансовият миниcтър Влaдиcлaв Гoрaнoв правеха обиколка на Индустриалната зона. На видео, качено във Фейсбук страницата на лидера на ГЕРБ се видя как тримата пътуват с неговия джип и спират за малко, за да си размени реплики с местен жител. Cлeд като автомобилът потегля, кмeтът, който се бори за втори мандат, кaзвa: ''Тoзи имaшe физиoнoмия нa извънзeмeн мaлкo''.

БСП - бивш журналист, който вече има опит в политиката

Кандидатът на БСП Венцислав Венков (62 г.) е представител на гражданската квота на партията. Повече от 20 години той беше кореспондент на в. "24 часа", водеше и предавания в регионални телевизии. През 2013-2014 година обаче Венков влезе в политиката - стана областен управител на Шумен, а през последните години е изпълнителен директор на Българо-турската търговско индустриална камара, както и общински съветник от левицата.

"Горд съм и за мен е чест да съм кандидат за кмет, издигнат и подкрепен от БСП. Много е важно хората, които искат властта, да си затворят устата и да си отворят ушите за проблемите и вижданията на хората", заяви той в началото на кампанията и представи конкретни решения за проблема с чистотата на водата, въздуха и околната среда.

"Вярвам в нашия кандидат Венцислав Венков, в неговата почтеност и отдаденост на интересите на Шумен", заяви Корнелия Нинова при посещение в града

Снимка: Пресцентър на БСП

"Това са най-неотложните проблеми на шуменци, които трябва да се решат в следващия мандат. От 40 години близо 200 000 души пият вода от язовир, строен за напояване, а плащат най-скъпата вода. От всички обещания, които чухме преди 4 години от ГЕРБ - за пречиствателна станция, за санитарна зона на язовира, нищо не беше изпълнено, остана само повишението на цената на водата", подчерта Венков и обеща, че от БСП ще настояват да се спре поскъпването на водата, докато не стане ясна политиката на държавата за водния сектор в Шумен.

Той допълни, че предвижда всяка година да се правят оценки на сградите от експертна комисия и да започват най-неотложните ремонти.

"Голям проблем в Шумен има и със спортната база, въпреки откриването на зала "Арена Шумен", която на практика се ползва само за два-три концерта в месеца или за някой елитен спорт. При среща със спортните клубове стана ясно, че в Шумен има остър недостиг на спортна база, всички отбори ползват двете стари зали "Плиска" и "Младост" и там се тренира от 7,30 сутрин до 22 часа вечер. В същото време клубовете изобщо не могат да влязат в зала "Арена" заради високите наеми и тя се е превърнала в пример за неефективно харчене на публични средства", заяви още кандидатът на БСП и обеща, че ако бъде избран за кмет, ще промени условията за ползване, така че спортните клубове да могат да тренират в залата.

 

Личната си подкрепа за Венцислав Венков даде и лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Венков участва в партиен форум за бъдещето на Западните Балкани в Букурещ

Снимка: Пресцентър на БСП

Венков се ангажира още да работи приоритетно за въвеждане на иновативни образователни модели и обвързаност между образованието и икономиката.

"Ще предвидим в бюджета средства за ремонт на читалищата в общината, защото голяма част от базата е в лошо състояние, а това са духовните средища на хората от кварталите и от селата", заяви той.

И уточни, че екипът на левицата е стигнал до идеята за специален фонд за читалищата след многобройните си срещи с жителите на различни населени места.

"Оказа се, че на много места са необходими средства за ремонт на читалищата. В Салманово например 8000 книги мухлясват, защото библиотеката в читалището е потънала в ужасна влага", посочи Венков.

Той представи и идеята на БСП за създаване на фонд "Твоят дом", според който жителите на кварталите ще могат да кандидатстват с малки проекти за благоустрояване.

Демократите - адвокатът, който признава, че не е експерт по всичко

"Демократична България" пък издигна надпартийна кандидатура - адвокат Артур Алтунян (44 г). Той е и водач на листата общински съветници на коалицията. Известният в града юрист беше общински съветник от 2003 до 2007 г. от гражданската квота на Движение "Гергьовден". 

На миналите местни избори десните партии от Реформаторския блок спечелиха 15% от гласовете и станаха третата политическа сила със 7 места в общинския съвет. Затова и сега десните се надяват на силна подкрепа.

Алтунян заяви, че приема себе си не само като кандидат от гражданската квота, но и като човек, който не е тясно обвързан с никоя политическа партия досега.

Сред по-важните проблеми на Шумен той определи също този с водата, както и със зелената система и въпросите на екологичния транспорт.

"В работата си ще заложа на повече експертност при взимането на решения. Заявявам, че всяко решение ще бъде консултирано с възможно най-добрите експерти, ние не чувстваме себе си експерти по всичко и няма как да бъдем", подчерта Алтунян.

Артур Алтунян

Снимка: Демократична България

Според него водеща трябва да бъде ролята на Общинския съвет.

"Контролът, осъществяван от гражданите, трябва да бъде още по засилен, разбира се, по демократични начини. В този смисъл, ние търсим съмишленици, хора образовани, експерти в своята област, които дълго време са били непотърсени или пък отвратени от начина на взимане на решения", добави той.

И обяви, че ще предложи модел на взаимодействие между местната власт и потенциала на гражданите.

"Знам, че в града живеят, работят и отглеждат децата си много умни и подготвени хора. Голяма част от тях, съзнателно или не, отстранени от политиката и обществените дела. Такива като мен самия до вчера. Такива, които ме поздравяват и признават, че съм променил мнението им за това дали си струва да гласуват. Убеден съм, че усещането за стагнация може да се промени, когато повече хора се включат в плана за развитие и промяна", добави Алтунян. 

По думите му проблемът с водата не е само шуменски и държавата трябва да се намеси. Той също обеща да работи и за проблемите с екологията, с транспорта, със залесяването, с велоалеите и липсата на комуникация между гражданите и администрацията.

ВМРО - след година управление - референдум

Коалиционният партньор на ГЕРБ в управлението на страната заложи на свои кандидати в много градове. Така е и в Шумен, където патриотите издигнаха доц. Стефан Минков (50 г.) - преподавател по история в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски", автор на книги и учебници. Член на партията от 1992 г., той е настоящ неин местен лидер и беше подкрепен лично от председателя Красимир Каракачанов - военен министър и вицепремиер.

Минков представи програма за управление, в която са заложени три основни принципа "Народът е суверен на властта", "Патриотизъм и патриотично образование" и "Сигурност и спокойствие". В нея са залегнали и седем основни приоритета: "Шумен - уютен европейски град", включващ облагородяването на градската среда и реда и спокойствието на гражданите, "Оттук започва България", който е насочен към културно-историческото наследство и туризма, "Младите хора и децата", "Развитие на семейния бизнес", "Властта е на гражданите", "Селата в общината" - собствен бюджет за всяко село, и "ВМРО срещу корупцията и бюрокрацията" - електронно управление и повече контрол върху обществените поръчки. Всички тези приоритети изхождат от принципите за сигурност и спокойствие и че народът е суверен на властта, изтъкна Минков.

Ангел Джамбазки даде висока оценка на доц. Стефан Минков (в средата)

Снимка: БНР

Той обяви, че набелязал и мерки срещу корупцията, както и че ще настоява селата в общината да имат собствен бюджет.

"Предлагаме ежемесечни приемни в пенсионерските клубове в кварталите, където гражданите ще могат да представят проблеми, както и възможности за решаването им. Освен това ще се създаде имейл, на който ще могат да постъпват сигнали. Ако бъда избран за кмет периодично, в рамките на специална среща с гражданите, ще отчитам свършеното по конкретните техни сигнали. Смятам да възстановим връзката между гражданите и управлението, а да предлагат решения и да участват в решаването им", каза доц. Минков.

"Рядко давам обещания, но сега ще направя едно. Ако бъда избран за кмет на Община Шумен, 365 дни след началото на мандата си ще организирам своеобразно допитване до шуменци. Ако те решат, че не съм си свършил добре работата, ще подам оставка", каза при представянето си доцентът, който е и водач на партийната листата за общински съветници.

"Имам усещането за сериозен резултат, кандидатът ни е образован човек, един от малкото в национален мащаб с подобна биография. Ние твърдо вярваме, че в политиката решенията трябва да се взимат от умни и образовани хора", каза за него зам.-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки, който в същото време е кандидат за кмет на София.

ДПС - силният коз Четин Казак и завръщането на Христо Бисеров 

След слабия си резултат на ДПС на европейските избори, сега ДПС обяви мобилизация и се опитва да увеличи присъствието си в местната власт. Тази задача беше поставена лично от лидера Мустафа Карайдайъ при посещение в града. А за кандидат-кмет беше издигнато едно от емблематичните лица на ДПС - депутата ветеран Четин Казак (47 г.) - "човек с европейско образование и европейска култура", както го представи Карадайъ. Казак е завършил Бургундския университет в Дижон, Франция, и има магистърска степен по специалност "Международно търговско право (DESS Droit des affaires internationales)". Известен франкофон, владее 4 езика - френски, английски, руски, турски. Брат е на бившия евродепутат от ДПС Метин Казак, който сега е посланик в Катар.

Четин Казак

Снимка: Официален профил във Facebook

Четин Казак беше два мандата депутат от Шуменския избирателен район, впоследствие оглави на два пъти листата на ДПС в Габрово, като на последните парламентарни избори не успя да влезе в парламента и се върна към адвокатската си професия. Член на ЦОБ на ДПС, беше и съпредседател на партията за известно време.

"Ще се борим за нов, нестандартен и иновативен подход към решенията на проблемите в града и общината", заяви той.

А в интервю за в. "Труд" на въпрос какво е казал почетният председател на ДПС Ахмед Доган при издигането на неговата и на общинските съветници кандидатури, Казак отговори:

"Каза буквално това: "Бъдете нестандартни, бъдете креативни, бъдете авангардни, разровете кошера, образно казано, за да извлечете максимума от потенциала, който имаме в града и региона". Вече споменах, че има много хора, които по една или друга причина не гласуват за ДПС, а има легитимни очаквания те да припознаят ДПС като изразител на техните стремежи и интереси. Надявам се, че точно с моята кандидатура ще успея да ги убедя да ни подкрепят. Искаме да покажем, че ДПС може да управлява по европейски стандарти един значим град като Шумен, че можем да предложим съвременен модел на управление, какъвто шуменци заслужават".

"Убеден съм, че с едно добро администриране, с един добре подготвен и проектно ориентиран управленски екип, проблеми като този с питейната вода на шуменци и недобрата инфраструктура, със здравеопазването, с развитието на спорта и специално на футбола в Шумен, могат да се решат. Ние, от ДПС, и аз лично, можем и ще се ангажираме да предложим по-работещи формули за тези натрупани въпроси", допълни Казак, който по време на кампанията лично засади с активисти на ДПС дръвчета и обяви, че това е един от начините за зелен Шумен.

За да се подсигури още повече обаче, въпреки силния коз Четин Казак, Движението за права и свободи изпрати специално за кампанията в града и някогашния зам.-предеседател на партията и народен представител Христо Бисеров, който неотадавна беше оправдан и по второто дело срещу него.

На 27 октомври право на глас в Шумен ще имат 82 287 души от общо 111 635 жители. Освен за кмет, те ще могат да дадат вота си и за общо 386 общински съветници, което е с около 15% повече, отколкото на предходните избори.