Рано тази сутрин на гара София дерайлира трети вагон на бързия влак от Бургас за София и спря движението на влаковете за пет часа. Няма пострадали пътници, съобщиха от ДП Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Вижтеа снимки >>

Инцидентът е станал в 05.40 ч. тази сутрин. Влак 8626 е първият, който пристига от посока Пловдив и инцидентът е станал точно преди натоварния часови пояс, съобщи по БНР Анатоли Атанасов, и.д. директор на оперативната дейност в БДЖ. Навлизайки в гарата, пътническата влакова композиция, дерайлира трети вагон със задна талига, който бута стълб и прекъсва напрежението в контактната мрежа на гарата. Води се разследване, което ще установи причините, довели до инцидента.

Движението на всички влакове, пътиващи към източните части на страната беше спряно за около 5 часа. Пътниците бяха извозвани с автобус до гара Искър и до гара Подуене и оттам с влак тръгваха в желаната от тях посока. Това породи объркване сред пътуващите. Към 10.30 движението на влаковете беше възстановено.

По думите на Анатоли Атанасов подобен инцидент е изключителна рядкост в София. След инцидента влаковете се движат с голямо закъснение.

Снимка: Bulphoto

"Тъй като влакът влиза с малка скорост, той е спрял и много бързо. Щетите не са големи, не са значителни. Има повредена жп стрелка и стълб на контактната мрежа", каза пред БНР инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Снимка: Bulphoto

Относно другия жп инцидент  - с цистерните с амоняк край Пирот, Скробански потвърди, че става дума за около 20 вагона амоняк. Цистерните са на чужди жп администрации, наети от български превозвач, каза той.

Цистерните са пробити, изтича амоняк. В града е обявено бедствено положение. Местната управа е забранила на хората да напускат домовете си. Спряна е магистралата от Сърбия за България, посочи още Бойчо Скробански.

Причините за инцидента могат да бъдат различни - или в подвижния състав, или в жп инфраструктурата, отбеляза експертът.

След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, допълни инж. Скробански в предаването "Преди всички".

"Спасителните екипи и екипите за бързи действия трябва бързо да се намесят, за да може всички течове да бъдат спрени, съставът да бъде изтеглен, да се започнат огледите с цел установяване на причините."

Изпарението на този газ е много силно. Човек може да загуби съзнание за много кратък период на вдишване, уточни Бойчо Скробански.