Препоръчва се на българските граждани да избягват посещение на Пирот в следващите няколко дни заради инцидент с влакова композиция с 20 вагона с амоняк в района на тунел Сопот, съобщиха от съобщават от българското МВнР.

В Пирот е обявено извънредно положение. Кметът на Пирот Владан Васич свика спешна пресконференция и обясни, че извънредното положение е обявено в момента, когато отровният облак е надвиснал над града заради вятъра, който духа към Пирот. Той каза, че 20 вагона са били пълни с амоняк и един или два са излезли от релсите и от тях тече амоняк.

Една цистерна е паднала в река Нишава и се очаква това да има последици за флората и фауната. Реакцията на амоняка с водата създава гъст дим и за момента доближаването до мястото е затруднено.

Достъпът до мястото на инцидента е затворен в диаметър четири километра. Железопътният трафик е спрян, както и движението по магистралата между Пирот и Бела паланка заради димната завеса и слабата видимост. Поради лошата видимост се е стигнало до сблъсък на няколко автомобила в тази част на магистралата.

Над 50 души са хоспитализирани в болниците в Ниш и Пирот със симптоми за отравяне с амоняк, но животът на нито един от тях не е в опасност, съобщават сръбските медии, като се позовават на най-новите информации от болничните заведения. Един човек е починал, но няма потвърждение, че причина за смъртта му е отравяне с амоняк, съобщи държавната телевизия РТС.  Мъжът е роден 1984 г., той е имал сърдечни проблеми.  В града има завод за гуми с около 2000 работници, вероятно и това предприятие ползва амоняк. Товарният влак ежедневно транспортирал суровини от България до Прахово и Шабац, Сърбия.

Заради образувалия се бял облак се препоръчва на жителите в района да не напускат домовете си, а училищата няма да работят днес. Местните власти успокоиха населението, че водоснабдяването в града не е засегнато от инцидента. Въпреки това в община Бела паланка наредиха на хората да не използват вода от чешмата за пиене и готвене.

Към 22:00 ч. нямаше данни за пострадали и хоспитализирани български граждани, освен пет лица, които след като са били прегледани, са били пуснати от болницата в Пирот, съобщиха от българското МВнР и допълват, че при нужда от съдействие български граждани мога да се свържат с дежурен телефон на ГК Ниш 00381668408062.

Товарният влак, превозващ амоняк, който дерайлира в Източна Сърбия, е бил натоварен в България, съобщи заместник-министърът на транспорта Красимир Папукчийски по bTV.

По думите му няма как да се търси отговорност от българска страна, тъй като събитието настъпва на територията на Република Сърбия. Предаден е товарът от българската инфраструктура към сръбската, към момента на дерайлирането композицията е била оперирана от сръбските железници. Единственият, който ще участва в разследването, е собственикът на цистерните.

Всичките 20 вагона, натоварени с амоняк, са френски и немски, като са транспортирани от български частен оператор в направление Белград, посочи заместник-министърът и посъветва българските граждани да ограничат пътуванията към Сърбия.

Засега не са ясни причините за инцидента, но участъкът, по който се е движел, е с по-остри завои, каза Цанев.

Цистерните са пробити, изтича амоняк, коментира инцидента пред БНР и инж. Бойчо Скробански, заместник-председател на Националния борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт.

Причините за инцидента могат да бъдат различни - или в подвижния състав, или в жп инфраструктурата, отбеляза експертът.

След като се спрат течовете на амоняк, ще се сдобием с повече информация, допълни инж. Скробански.

"Спасителните екипи и екипите за бързи действия трябва бързо да се намесят, за да може всички течове да бъдат спрени, съставът да бъде изтеглен, да се започнат огледите с цел установяване на причините", уточни експертът.

Изпарението на този газ е много силно. Човек може да загуби съзнание за много кратък период на вдишване, уточни той.

При изтичане на амоняк може да бъде възпламеним и да нанесе значителни поражения и дори смърт.

Заради намалената видимост, предизвикана, както се предполага, от изтичането на газа, няколко автомобила са се ударили на основната магистрала, водеща към България, в условията на натоварено движение заради коледните празници, съобщиха сръбските медии. Полицията затвори магистралата и пренасочи трафика по обиколни пътища.