"Патриотизмът им татуиран, ножовете им макетни, свободата им - смърт". Думите са на писателят Георги Господинов, а поводът - бруталното посегателство над 18-годишно момиче, чийто живот завинаги остава белязан. Улиците на десетки градове в България се изпълниха с протестиращи, които ясно изразиха подкрепата си и обявиха - "Нито една повече".

В търсене на отговор на въпросите как продължава животът на жертвите на домашно насилие, могат ли да бъдат разпознати насилниците преди агресията да бъде проявена и къде седи България на картата на Европа по отношение на насилието над жени, екипът на ENTR Bulgaria разговаря с Мария Чомарова от Фондация "Асоциация Анимус".

"На картата на Европа, по отношение на мерките за насилие срещу жени, законодателни, социални грижи и услуги, България се намира абсолютно на последно място, на дъното", споделя г-жа Чомарова и допълва: "Съжалявам да кажа, че в България, т.нар. "мутренска култура", това, че силните, агресивните, нахалните, арогантните хора се героизираха, ми се струва част от големия проблем".

Мария Чомарова е клиничен психолог, психотерапевт и психоаналитик с дългогодишна практика. През кабинетът ѝ годишно минават стотици жени, но за съжаление отчита, че младите момичета са групата, която често не търсят помощ.

"Един млад човек, който потърси помощ, всъщност прогнозата за пълно възстановяване и след това и промяна на живота е много по-голяма и много по-добра, много по-бързо човек може да промени съдбата, отколкото ако 20 години е търпял насилствена връзка".

В заключение психологът отчете реакцията на българите, във връзка със случая "Дебора", като положителен знак за настъпващата промяна в нагласите и възприятието на насилието над жени - дълъг път, който трябва да извървим.

Млад, смел, #европейски. #ENTR е дигитално платформа за открита дискусия за това какво наистина има значение, какво ни пречи и какво ни свързва. Ние ценим различията и празнуваме това, което ни обединява - без значение откъде си и в какво вярваш. Ние говорим "европейски" на осем езика: български, английски, френски, немски, полски, португалски, румънски и нидерландски. ENTR е уникален канал, създаден от млади журналисти от Dir.bg, #DW, France Médias Monde и партньори от цяла Европа. ENTR: какво следва?

Последвай ENTR в Instagram и Facebook