Първият въпрос след оттеглянето на Валери Симеонов от вицепремиерския пост в кабинета "Борисов 3", е "Кой ще наследи в правителството лидера на НФСБ?". Коалиционните отношения до този момент говорят, че премиерът би трябвало да очаква номинация от "Обединени патриоти".

Истинският въпрос крие нещо далеч по-взривоопасно. Кой ще оглави парламентарната група на "Обединени патриоти"? В момента тази роля се изпълнява от лидера на "Атака" Волен Сидеров. При съставянето на групите миналата година алтернативни варианти нямаше, тъй като Красимир Каракачанов от ВМРО и Валери Симеонов от НФСБ влязоха в правителството.

Сега е различно. Завръщането на Симеонов в Народното събрание и обтегнатите му отношения със Сидеров насочват отново прожекторите към позавехналия скандал между двамата, политическа битка от последната патриотична война. Само преди месец напрежението ескалира дотам, че депутати от НФСБ поискаха лидерът на "Атака" да бъде разжалван като председател на ПГ.

Кой е по-по-най? От днес въпросът се връща на дневен ред. Има вариант той да бъде решен заедно с другия - Валери Симеонов оглавява Обединени патриоти в парламента, а Волен Сидеров го заменя на вицепремиерския пост.

Но дори и този Соломоновски ход не изглежда съвършен. Самият Сидеров изрази готовност да поеме контрола върху МВР, но овакантеният ресор от Симеонов е друг - икономическата и демографската политика. Сигурността и общественият ред са зачислени към вицепремиерските отговорности на Красимир Каракачанов. Ще сложи ли лидерът на ВМРО отново синята каска?

Опциите са три:

  • Симеонов става парламентарен шеф на "Обединени патриоти", а Сидеров - вицепремиер с предоставен от Каракачанов силов ресор
  • Симеонов става парламентарен шеф на "Обединени патриоти", а Сидеров - вицепремиер с ресор икономическата и демографската политика
  • Сидеров не става вицепремиер, а председателският пост на "Обединени патриоти" се превръща в новия генератор на политическо напрежение