До два месеца всички домашни прасета, които се отглеждат в задните дворове по селата, трябва да бъдат регистрирани в кметствата и в Агенцията по храните. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов при откриването на 25-то издание на международното изложение "Природа, лов, риболов" в Пловдив.

По думите му, мярката е превантивна и ще помогне да бъдат идентифицирани домашните животни, ако възникне проблем в някое населено място. У нас вече има 27 случая на заразени диви свине.

Порожанов допълни, че ще поиска от Министерския съвет допълнителни средства за Българската агенция по безопасност на храните за справяне с африканската чума по свинете. Парите ще се използват за обеззаразяване и превантивни мерки срещу разпространението на заразата.

Министърът подчерта, че темата е много сериозна не само за нашата страна, но и за цяла Европа.

"Румъния е обхваната. Заболяването е стигнало сухоземната граница със Сърбия. Хърватия започва превенция. А най-големият производител на свинско месо - Китай, е обхванат между 30 и 40% от чумата", посочи той.

Преди седмица Румен Порожанов е провел среща с Управителния съвет на частнопрактикуващите ветеринарни лекари.

"Да традицията е да си отглеждаме свине, да ги заколим и изядем, но в момента ситуацията е малко по-различна", допълни земеделският министър.