Убит човек, над 50 хиляди потрошени коли, стотици счупени прозорци и направени на решето фасади на сгради. Последствията не са от бомбардировка. Причинени са от апокалиптичната градушка, която падна над София на днешния ден преди точно 5 години - 8 юли 2014 г. Черен ден за столичани, които се крият в продължение на няколко часа по спирки, козирки и входове на блокове.

Още снимки вижте тук >>

Снимка: Булфото

По същото време големи буци лед с размера на яйце удариха и Монтана, и Бойчиновци. Улиците побеляха за минути, спомнят си очевдици. Спрени бяха комуникациите, скъсани бяха електропроводи, а много къщи останаха без покриви. 

Градушката започна около 17 часа на 8-ми юли

Снимка: Булфото

Само преди няколко дни тази година ураганен вятър и едри ледени късове, падащи от небето в покрайнините на София и над няколко града във вътрешността на страната върнаха в социалните мрежи спомена за апокалиптичната стихия от 2014 година. След нея застрахователите изчислиха щетите на над 100 милиона лева. Едва успяваха да ги покрият, а някои се оказваха на прага на фалита. Само в големите компании в бранша бяха заведени щети за близо 50 хиляди автомобила, а средното обезщетение беше между 2000 и 4000 лева.

Снимка: Булфото

Пострадалите от градушката автомобили обаче са били много повече, смятат експерти. В някои от компаниите сроковете за завеждане на повредите изтичаха, а повечето коли не успяваха да стигнат до брокерите, за да подадат документите. Наложи се удължаване на сроковете до края на август 2014 г. Поръчките в сервизите едва успяваха да изпълняват ремонтите, които продължиха до края на 2015 година.

Опашките пред застрахователните компания надминаха тези пред КАТ

Снимка: Булфото

Ледените късове с големината на орехи бяха придружени от ураганен вятър. Стихията се разрази около 17 часа в летния ден. 70-годишен мъж загина, след като паднало дърво го е затисна в Борисовата градина. Двама мъже бяха извадени невредими от кола на улица "Пиротска", върху която също падна дърво. Бурята събори и дърво на "Алея Яворов", а клоните му затрупаха жена, която бе откарана в болница.

Снимка: Булфото

В "Пирогов" бяха приети и прегледани над 30 души, пострадали от градушката. Повечето се оказаха с рани на главата и лицето и прорези на ръцете и краката. Сред тях нямаше деца, но мъж 27 години остана няколко дни за лечение в болницата, за операция на ръката.

Снимка: Булфото

Болница "Александровска" също претърпя големи щети – изпочупени бяха прозорците на две от клиниките. Непосредствено след бурята имаше срив на цялата електрическа система, като се наложи да бъдат включени генераторите. Пациентите, които се намирха в стаите с изпочупени прозорци, бяха преместени, за да нощуват нормално. Бурята прекъсна и част от комуникациите до мрежата на някои мобилни оператори.

Снимка: Булфото

Образуваха се километрични задръствания, защото шофьорите спираха колите си и се опитваха да ги паркират на безопасно място. Градският транспорт се движеше с огромно закъснение, а на места бе спрян изцяло. Градушката счупи и предно стъкло на трамвай по линия 10 на бул. "Черни връх". Част от светофарите на "Ботевградско шосе" отказаха, което доведе до голямо задръстване в посока София.

Колите не успяваха да "преплуват" по шосета

Снимка: Булфото

Над 20 екипа на пожарната служба работиха за отводняване на обекти в тези райони, уточниха от МВР. 

В София вследствие на бурята бяха регистрирани 155 леки пътни произшествия и 3 тежки, информираха от КАТ. Нямаше загинали, но трима души бяха пострадали при инцидентите.

Паднало дърво затисна и уби пенсионер в Борисовата градина

Снимка: Булфото

До ден днешен служителите в автосервизите и застрахователите си спомнят за стихията от 2014 г. всеки път, когато чуят "лошо време" в прогнозите.