Едва ли има човек, който да потвърди, че нощният шум от силна музика и надвикване не пречат на пълноценната почивка и спокоен сън. Импулсивното възкресяване на правила от социалистическо време в пазарната икономика на 21 век обаче нанася щети на героите от всички нива в обществената верига на взаимоотношения.

Какви са истинските ефекти от абсурдните текстове в т.нар. Закон за шума?

1. Губи държавата

Ограничаването шума на открито до равнището на един нормален разговор (55 децибела) в съчетание с абсурдната глоба до 6000 лева за физически лица отваря вратата за безогледна корупция.

2. Губят гражданите

Преместването на младите от открити заведения в паркове и междублокови пространства, без да има кой да ги обгрижва, ще разнесе безконтролно парти зоната из целия град и ще превърне досегашните тихи места в пивници.

3. Губи бизнесът

Опитът за трансформиране в разгара на сезона на парти зоните в семейни дестинации ще нанасе непоправими щети не само върху собствениците на заведения, а и по цялата верига след тях - сервитьори, готвачи, бармани, музиканти, диджеи, танцьори, доставчици, дистрибутори, пивовари, хотелиери, туроператори, шофьори на таксита.