Положението на Босна и Херцеговина в геополитически план може да се опише фигуративно като позиция между руския чук и турската наковалня.

Босна и Херцеговина като опитен полигон за геополитическите тенденции много лесно може да бъде арена на показно учение, в което световните сили ще покажат на какво са способни и какво желаят. Анализаторите са съгласни, че руското влияние в Босна и Херцеговина е повече от очевидно, а това бе потвърдено с последното посещение на руската представителка Валентина Матвиенко, председателка на Съвета на федерацията в руския парламент.

Матвиенко предизвика лек скандал по време на посещението си в Сараево, като каза, че в Босна и Херцеговина се е водила гражданска война и говори открито против американската външна политика с акцент върху Балканите, а в Баня Лука, където бе посрещната без символите на държавата Босна и Херцеговина, заяви, че е доволна от сътрудничеството между Русия и Република Сръбска, удостоявайки тази административна част с определението "държава".

Властите в Република Сръбска използват нашироко и много вещо атмосферата на проруска ориентация за предизборната си кампания.

"Тук за съжаление най-малко има държава, тук има етническа политика и партньори за постигане на краткосрочни цели. Хората, които ни ръководят, са си поставили за задача да превърнат Босна и Херцеговина, която разбира се, е обект, а не субект в международните отношения, в още по-голяма разменна монета. Тук очевидно може да идва който си иска и да говори каквото си иска, защото има поне една страна, която го кани и му дава такава възможност само за да напакости на друга или трета страна", коментира за Кликс политическият анализатор Аднан Хускич.

Той смята, че руското влияние в Босна и Херцеговина е много по-силно, отколкото е било преди, но се различава от влиянието на Русия в Сърбия.

"Тук руското влияние все пак е много по-търсено. Имам предвид от президента на Република Сръбска Милорад Додик, който по този начин, чрез подкрепата на Путин и Русия, се стреми към легитимност. За Додик е важно преди изборите да чуе изявления, че той е изтъкнат "играч" на Русия. А на практика имаме следното: Додик даде цялата петролна индустрия на републиката почти безплатно на Русия, а с Путин се среща в някакви коридори", подчертава Хускич.

Междувременно турските медии съобщават, че президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще посети Босна и Херцеговина на 20 май, и говорят за голям политически митинг за турската диаспора. Ако това стане, ще бъде изключително показателно, че Босна и Херцеговина предоставя терен за организиране на политически митинг на Партията на справедливостта и развитието, след като такъв митинг бе забранен в Германия и Австрия.

"Общо взето босненските мюсюлмани играят важна роля в турската политика. Евентуалното посещение на Ердоган, за което говорят турските медии, ще бъде в полза на предизборната кампания в Турция, но в Босна и Херцеговина също ще се използва за определени цели преди изборите през октомври. От тази история печелят и турците, и босненските мюсюлмани", смята Хускич.

И докато натискът на Русия на Балканите е все по-очевиден, неизбежен е и натискът на Турция, която в своята външна политика все още смята Босна и Херцеговина за важен полигон и място за разпространение на турската култура, политика и общо влияние. Както и в много исторически епохи, Босна и Херцеговина и днес много често е желязото между руския чук и турската наковалня в сянката на ковача от ЕС.

 

* Превод за БТА на Галя Гергова