Две групи мигранти бяха задържани на автомагистрала "Тракия" в рамките на няколко часа днес, 15 март. 

В единия случай екип на "Гранична полиция" задържа група от 10 мигранти на автомагистралата, на влизане в София, при разклона за село Лозен. Акцията е осъществена, след като в "Гранична полиция" е получена информация за моторно превозно средство, което превозва незаконни мигранти. Около 13:30 часа служителите на МВР са локализирали автомобила - тип ван, и са задържали превозваните в него сирийци. Шофьорът, който не е български гражданин, е задържан.

Около 10 часа сутринта пък украински гражданин бе арестуван за каналджийство, също на автомагистрала "Тракия", съобщиха от прокуратурата в Пловдив. Става дума за 23-годишен мъж, превозвал с бус 14 мигранти от Сирия. Превозното средство било спряно за проверка от полицейски патрул в района на село Белозем. Униформените открили нелегалните чужденци в автомобила. Уточнява се дали сред тях има непълнолетни.

Мигрантите били качени в буса в община Чирпан и пътували към София. Автомобилът е с българска регистрация, но е собственост на иракски гражданин с хуманитарен статут у нас. Сирийците пътували в купето със свалени седалки. Украинският гражданин е влязъл в страната в началото на месеца, уточняват от прокуратурата. По случая е образувано бързо производство. 

Отделно от това, сирийски гражданин със статут на временно пребиваващ в България, превозвал седем чужди граждани, преминали без разрешение през държавната ни граница, е задържан край Шумен, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна. 27-годишният мъж е привлечен като обвиняем. Освен за превозване на мигранти ще му бъдат повдигнати обвинения за държане на високорискови наркотични вещества без надлежно разрешително и за управление на моторно превозно средство след употреба на забранени субстанции. При извършената проверка в него е намерено малко количество синтетична дрога, а тестът за употреба на наркотици е бил положителен. Срещу останалите седем чужди граждани, които твърдят, че са от Сирия и са на възраст между 18 и 30 години, има образувани бързи производства.

Днешните арести се случват на фона на посещението на ръководителя на Европейския център за борба с контрабандата на мигранти в "Европол" Северин Стопа. Той разговаря със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев, с когото са обсъдили възможностите за засилване на оперативното сътрудничество между България и "Европол" за противодействие на контрабандата на мигранти в Европейския съюз.

Ръководителят на Европейския център за борба с контрабандата на мигранти в „Европол“ Северин Стопа и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев

Снимка: МВР

Снимка: МВР

Обсъдено е в бъдещите дейности да бъдат привлечени максимален брой държави-членки на ЕС, както и трети страни по миграционния маршрут, така че да се осигури съвместен и ефективен отговор на заплахите от престъпните мрежи на контрабандистите.

По време на посещението си у нас Стопа се срещна и с главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров, както и с директорите на главните дирекции "Национална полиция", "Борба с организираната престъпност" и "Гранична полиция".