25-годишният Георги Божиков от пловдивското село Труд, който бе обявен за издирване от майка си вчера, се оказа в следствения арест за превоз на нелегалните мигранти в Хасковско.

Това е същият случай, при който бяха заловени военен и бременна жена, по професия лекарка, за трафик на мигранти. Георги бил шофьор на каналджиите.

Тъй като никой не бил уведомил майка му, тя и негови приятели съобщиха вчера в социалните мрежи, че е изчезнал в петък, последно видян в маршрутка към Пловдив, и призоваха за помощ в издирването му. Беше уведомена и полицията. В крайна сметка Георги е открит жив и здрав, но в ареста.

"Неговият служебен защитник ме уведоми, че е в ареста. Не знам защо полицията не ми каза", коментира майката Веселина пред "24 часа".

"Това е пълно нарушение на закона, по НПК органите по задържането са длъжни да уведомят близките", коментира адвокат Щерю Царев.

Той потвърди, че Георги е арестуван във връзка със същия случай с трафик на мигранти в Хасковско.

Заради участието на армейски служител в засечения незаконен трафик на чужденци, вчера по мярката за неотклонение е заседавал Военният съд в Пловдив. Решението е задържаните мъже да останат в ареста, жената е пусната под гаранция от 5000 лв. То подлежи на обжалване пред Военноапелативния съд в София.

Бременната жена, която е била в седмия месец, и военният са живеели заедно на семейни начала. Те са заловени в петък да превозват четирима мигранти. Според вътрешния министър Иван Демерджиев това не е първото нарушение на закона на бременната жена, защото е хващана да шофира под въздействието на наркотици.

Вчера съдът е оставил военния и младежа от село Труд в ареста. Бременната лекарка е освободена.