Задържаната бременна жена, превозваща мигранти, е позната на полицията. Преди това е залавяна да шофира с наркотици. Не е нещо толкова необичайно. Всякакъв род хора, от целия ЕС, се намериха тука да превозват мигранти. Това заяви пред журналисти в Стара Загора министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Бременната в седмия месец жена е заловена да превозва четирима нелегални мигранти в района на Хасково. Заедно с нея са арестувани са още двама души - един военен, който е шофирал пилотен автомобил, както и още едно цивилно лице, което се е возило до жената. В автомобила на бременната на задната седалка имало трима нелегални мигранти, четвъртият бил в багажника.

Демерджиев уточни, че арестите са следствие на разработка на Военна полиция, а бременната и военният са следени отдавна. 

Министърът на вътрешните работи отново отправи призив към следващия парламент да повиши наказанията за каналджийство.

"Три текста в Наказателния кодекс да бъдат преработени така, че тези хора да бъдат възпрени. Една такава превенция би помогнала страшно много. Миналата седмица бях на Съвет в Брюксел. Там усилията ни се оценяват високо. Оценява се това, че ние възпрепятстваме много хора да не преминат през нашата територия, за разлика от Италия, например, където разполагат с много повече ресурси, но там трафикът на хора расте, а при нас намалява.

Имайте предвид, че натискът у нас е безпрецедентен и това го казвам, защото в пъти повече са желаещите да проникнат на наша територия, а много малка част от тях успяват. И понеже ние ги преследваме и залавяме, това става обществено достояние и създава впечатлението, че има повече мигранти. Но няма, уверявам ви! Толкова малко България не е пропускала в нито един момент", заяви Иван Демерджиев.

Той допълни, че България вече е получила от ЕС над 141 млн. евро за охраната на границата с Турция.

"Сега преговаряме за техническото обезпечаване на 110 километра от границата, които нямат никакво такова. Имаме уверение, че ще получим автомобили и финансиране за нови щатни 1260 бройки, които искаме, както и средства за техническа защита както по земя, така и по въздух", допълни той.

 

По думите му близо 190 хиляди са мигрантите на границата на България, които са заловени и не са допуснати да преминат във вътрешността на страната през миналата година.