17-годишен младеж е задържан за убийството на 64-годишния овчар от пловдивското село Скутаре, извършено на 10 септември. Това стана ясно на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура - Пловдив и Областната дирекция на полицията.

Срещу предполагаемия извършител е повдигнато обвинение за грабеж и причинена средна телесна повреда, довела до смъртта на възрастния човек. 

Задържаният бил колега на жертвата, като двамата работили в едно и също стопанство. До момента е установено, че младежът поискал пари от мъжа и го заплашил. Той му дал всичко, което има - 60 лева. Сумата обаче не била достатъчна и младежът продължил да настоява. Стигнало се до удари от негова страна, след които овчарят получил силна кръвозагуба, довела до смъртта му.

"Участникът в деянието е опитал да заблуди полицаите. Може да изглежда като елементарен случай - едно битово убийство, но в разследването бяха вкарани много усилия. Участваха служители на Главна дирекция "Национална полиция", както и на Института по психология", заяви директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Георги Чергов. 

Трупът бе намерен на 13 септември в село Скутаре, а самото убийство е извършено три дни по-рано - на 10 септември. За престъплението полицията съобщи на 15 септември, като първоначално се смяташе, че става въпрос за самоубийство.

Аутопсията обаче показа вътрешни травми, получени най-вероятно от побой. Жертвата била със счупени ребра и кръвонасядания по лицето. Заради това разследването било преквалифицирано на причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Вчера Окръжният съд в Пловдив е определил най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на младежа. След редукцията на наказанието, на която има право понеже е непълнолетен, законът предвижда от 5 до 12 години затвор, обясни Галина Андреева-Минчева, заместник окръжен прокурор на Пловдив. Тя добави, че 17-годишният няма криминално минало.

"Не беше заядлив човек, много кротък даже. Не се заяждаше с никого, но много пиеше", разказа за жертвата кметът на село Скутаре Стоян Добрев пред "Марица". Убитият Живко бил пастир и работел при един от животновъдите в селото. Пристигнал преди време от Северна България, за да търси препитание. Наел го местен фермер, който притежавал големи стада овце и кози, за които се грижели двама овчари.