Мъж е застрелян в столичния квартал "Горна баня" тази вечер. Самоличността на мъжа е установена, жертвата е Мартин Божанов, съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 20:30 часа тази вечер в комплекс "Глория палас", който се намира между столичния квартал "Горна баня" и Околовръстен път на София.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>

Трупът на Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, е бил открит до кола в комплекса.

От МВР на брифинг съобщиха, че се касае за убийство, с огнестрелно оръжие. След първоначалните огледи е установено, че изстрелите са попаднали в областта на тялото. На този етап няма заподозрени за престъплението.

Цяла нощ екипите ще работят на място и ще се събират доказателства. Засилено е полицейското присъствие в района. Разследващи преглеждат видеозаписи при охранителите на комплекса. Изяснява се колко души са стреляли по жертвата. По неофициална информация извършителите са били няколко и по жертвата е стреляно неколкократно, най-вероятно с пистолет.

Снимка: БТА

Убийството е станало по време на смяната на охраната в комплекса.

Снимка: БТА

Извършителите на престъплението се издирват. Има полицейски патрули на изходите на София.

Снимка: БТА

Мартин Божанов-Нотариуса, е подозиран в крупни имотни измами. Вероятно това е причината за убийството.

"Този човек е бил интересен през годините. В Софийската градска прокуратура е имало подадени сигнали за заплахи от негова страна към магистрати. Работи се усилено и за имотни измами. Не мога да кажа за прокурорски рекет. Имаме подадени сигнали от магистрати, които не са прокурори. Няма заподозрени", обясни градският прокурор на София Илиана Кирилова.

Зам.-градският прокурор на София Илиана Кирилова на мястото на престъплението

Снимка: БТА

Тя уточни, че Божанов е известен покрай откраднато през 2004 година дело от Върховния касационен съд срещу Слави Крашевски, нотариус с отнемани права и десетки наказателни производства. Делото изчезва от адвокатската стая на съда по време на обедната почивка, заедно с оригинални документи по него. За кражбата е водено досъдебно производство срещу човек на име "Мартин Божанов" и негов роднина с име "Бойко Божанов", но за изхода на делото няма данни.

Главеният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев

Снимка: БТА

"В момента се извършва оглед. Умоляваме гражданите, ако имат информация, да съдействат. Всички сили са вдигнати на крак. Работим. Веднага след сигнала е реагирано. Целият ресурс на СДВР е включен", обяви главният секретар на МВР Живко Коцев.

Мартин Божанов бе първият клиент на комисията за конфискация на незаконно богатство "Кушлев". През 2008 г. комисията му отне имущество за 430 000 лева, след като той бе осъден за измама с имоти. Името му е свързано и в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата. Божанов бе замесен и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Това е трето убийство в София от началото на годината. Предишните две бяха разкрити за броени часове от столичните криминалисти.

Заради тежкото криминално престъпление беше отменено учението, което МВР беше оповестило с начален час 22:00 ч. в центъра на София.

Снимка: БТА

Предвиждаше се учението да тества плановете за реагиране при извънредна ситуация, както и готовността и подготовката на органите за управление и силите за реагиране на национално и териториално ниво. В реална среда и в реално време трябваше да се състоят практически действия съгласно сценария на учението с участието на екипи от различни структури на МВР, Министерството на отбраната, Столичната община, Спешна помощ, Българския Червен кръст и др.