По сигнал, подаден от Христо Грозев, са били арестувани тримата българи в Лондон, съобщи бТВ. Те са разследвани от британските власти за шпионаж в полза на Русия, оповести по-рано днес Би Би Си.  

От официално съобщение на българската прокуратура стана ясно, че и държавното обвинение, заедно с ДАНС, работи по случая още от март тази година, но подробности не могат да бъдат изнесени заради класифицираната информация. 

Българите вече са пуснати под гаранция, съобщи Нова телевизия, като се позова на полицейско управление в Лондон. Оттам информират, че на 8 февруари са били арестувани петима души по подозрение за престъпление, което влиза в обхвата на Закона за служебната тайна. Сред тях тримата са българи. Бисер Джамбазов и Катрин Иванова живеят на общ адрес в Лондон, а Орлин Русев - в Грейт Ярмут.

Тримата се очакват в лондонската полиция през септември 2023 г. За последно те са се явили в Централния наказателен съд на Великобритания на 31 юли по дело за фалшифициране на документи. Следващото заседание е насрочено за януари 2024 г.

Сигналът за това, че го шпионират, е подаден от Христо Грозев в началото на 2023 година. Подадената информация обхваща поне 14 години, защото и тримата се подвизават на Острова още от 2009 г. насам. Смята се, че те са поръчвали на хора в България да наблюдават дейността на разследващия журналист, както и кога напуска страната - кога каца и кога излита.

През пролетта на тази година Русия обяви Христо Грозев от "Белингкат" за федерално издирване и за чуждестранен агент.

Преди дни "Файненшъл таймс" публикува статия за него, в която написа, че Грозев винаги гледа през рамо, а котка му помага да усети евентуален агент. Българинът бе част от екипа, получил тази година награда "Оскар" за документалния филм "Навални" - за опита за убийство на руския опозиционер.

Според събраните данни, публикувани в Би Би Си, и тримата задържани наши сънародници работят за руските секретни части.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още на 8 февруари и оттогава са в затвора. Те са били наблюдавани няколко месеца преди задържането. Тримата живеели от години в Обединеното кралство, като има данни, че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене. Имали и фалшиви документи за самоличност.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си. Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес. Двамата създали и специална българска социална за подпомагане на българи, пребиваващи във Великобритания, с безплатни курсове по английски език. Последната публикация е от 2020 година, информира БНТ.

Те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина. Посланикът ни Марин Райков обаче уточни, че са били излъчени от българската общност, а не от властите.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

Единият от задържаните е работил известно време като съветник в българското Министерство на енергетиката, а от БЕХ са потвърдили пред медията, че става въпрос за експертна длъжност, заемана от него в период от няколко месеца между 2008-2009 година. От прокуратурата имат данни за извършвана експертна дейност от страна на Орлин Русев в Министерството на енергетиката до 2009 г., когато той е заминал за Лондон.

По-рано днес стана ясно, че българското посолство не е било уведомено за задържането на българите. От Външно министерство уточниха, че местните правоохранителни органи уведомяват дипломатическото ни представителство за задържане на български гражданин само при изрично желание на задържаното лице.

В този смисъл, при изразено нежелание от съответния български гражданин, нашите дипломатически представителства не получават информация за задържането му, обясняват от външното ни министерство.

Софийска градска прокуратура обаче е работила по случая още от пролетта на тази година. СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение тази вечер.

Досъдебното производство е образувано още през март 2023 година.