Прокуратурата е знаела, за разлика от нашето посолство в Лондон, за тримата българи, задържани за шпионаж. И не само е знаела, но е разследвала случая още от пролетта, стана ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура.

СГП ръководи разследване за престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Уточнението е по повод разпространената информация, че български граждани са задържани на територията на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия за предполагаем шпионаж в полза на Руската Федерация.

Досъдебното производство е образувано през март 2023 година.

За установяване на престъпната дейност се извършват съвместни действия с Държавна агенция "Национална сигурност".

Предвид характера на досъдебното производство и това, че съдържа класифицирана информация, на този етап не може да се предоставят повече подробности, посочват от СГП.

Тримата българи са били задържани при мащабно разследване във Великобритания по подозрения в шпионаж в полза на Русия, съобщи по-рано Би Би Си.

45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова са били арестувани още през февруари и оттогава са в затвора, тъй като има данни, че са работили за руските служби за сигурност, посочва британската медия.

Обвинени са и за това, че са притежавали фалшиви документи за самоличност.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата шпиони живеели от години в Обединеното кралство, като има данни че са сменили няколко работни места, както и адреси на местоживеене.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Другите двама подсъдими - Бисер и Катрин, били двойка, твърдят техни съседи в Хароу, цитирани от Би Би Си.

Джамбазов е бил шофьор в болници, а Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Тримата българи трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари, като все още няма доказателства, които да ги оневиняват.

Посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако те самите, при ареста, не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

"Практиката в Обединеното кралство предполага, когато задържано лице, чужд гражданин, заяви, че не желае да бъде информирана неговата страна за задържането му, британските власти предоставят това право на съответното лице, т.е. те в такива случаи не информират посолството", обясни посланик Райков.

"Конкретно през посолството такава информация не е минала. Съответно ние не знаем, независимо, че всяка седмица получаваме сведения за задържани български граждани", добави той.

"Една от жените, чието име се цитира, е била член на изборна комисия, но не е била представител на държавата, т.е. нейното определяне като такава е било от волята на съответна политическа партия", каза още посланик Райков.