Представяли се за журналисти с фалшиви прескарти на американски ТВ канали, срещали се в къща до една от авиобазите в Лондон, притежавали 19 фалшиви документа, но пък били много мили към съседите си - това са част от новите детайли около задържаните по подозрение за шпионаж в полза на Русия трима българи, които са и основна тема в британската преса. 

В сборен материал от водещите новини на популярните медии в Обединеното кралство Би Би Си представя акцентите по случая с арестуваните и впоследствие пуснати под гаранция български граждани. 

Според Daily Telegraph Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова посещавали и се срещали в къща на миля от RAF Northolt - една от авиобазите в Лондон, често използвана от министри, общественици и дори членове на кралското семейство. Бивш съсед разказва пред изданието, че един от заподозрените - Бисер Джамбазов, се е опитал да монтира "огромна сателитна чиния" отстрани на сградата.

The Times се фокусира върху твърденията, че българите са използвали фалшиви прескарти за извършване на операции по наблюдение. Медията отбелязва, че се смята, че те са се представяли за журналисти от американски телевизионни компании.

Петима души са били арестувани през февруари по Закона за служебната тайна, сред които и тримата български граждани, пише Daily Mail. Вестникът също така посочва, че българите били обвинени по Закона за документите за самоличност за предполагаемо притежание на 19 фалшиви документа.

Изданието The I обяснява, че предполагаемите шпиони са обвинени в притежаване на фалшиви паспорти за Обединеното кралство, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия. Очаква се да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон, като в момента и тримата са в ареста.

The Metro пише, че заподозрените Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, описвани от бивши съседи като двойка, са живели в предградията на северен Лондон в продължение на 10 години и са "радвали" местните с "подаръци и торти".

Разследването на българите, заподозрени в шпионаж, е една от водещите теми и в Daily Mirror. Медията цитира съсед на Бисер и Катрин, който казва, че "те бяха много приятелски настроени и изобщо не създаваха проблеми". Изданието също така е публикувало и снимка на жилището им.

Шпионският случай намира място на първите страници още на Daily Express, The Guardian, The Sun и други. 

Ден по-рано Би Би Си съобщи, че тримата българи са били задържани още през февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия, както и за притежание на фалшиви документи.

Малко по-късно беше обявено, че сигналът, по който тримата са арестувани, е бил на журналиста Христо Грозев.