Пребиха съпругa на председателката на Младежко ДПС-Сунгурларе Димитрина Събева, се казва в декларация на Централния предизборен щаб на ДПС за Местни избори 2019, изпратена до медиите.

"На 10 октомври, около 23:00 часа в град Сунгурларе беше пребит в дома му съпругът на председателката на Младежко ДПС Сунгурларе Димитрина Събева, която е член на предизборния екип на кандидата на ДПС за кмет на община Сунгурларе Хатидже Георгиева.

Три лица нахлуват в дома му с викове "Ние нали предупредихме съпругата ти да не се занимава с политика." и "Каква работа имате вие, българите, в ДПС при тези турци?". Следва тежък побой.

Централният предизборен щаб категорично протестира срещу този акт на насилие, който опорочава цялата предизборна кампания и поставя под съмнение честността на изборите и демокрацията в страната.

Вече 30 години ДПС води политика на толерантност, взаимно уважение между различните религиозни групи. Нашата партия обединява българи, турци, роми - всички етноси. Вярваме, че това е правилният път на съвременна, европейска България", се посочва в декларацията.

"Призоваваме органите на МВР незабавно да издирят и заловят извършителите на това грозно хулиганско деяние с етнически характер. Едновременно с това ние заявяваме, че това престъпление е пряк резултат от насаждания от националистите език на омразата и етническото противопоставяне в обществото.

Основната отговорност за това носи управляващата партия ГЕРБ! Многократно сме предупреждавали ръководството на ГЕРБ, че включването на националистите във властта ще доведе рано или късно до етническо напрежение. Овластяването на националистите, което ГЕРБ направи, е овластяване на езика на омразата.

Искаме да припомним на Гражданите за Европейско Развитие на България, че това не е европейският път на България! Длъжни сме да предупредим европейските институции, както и посланиците на европейските държави за последиците от водената политика на омраза и овластяване на екстремизма и ксенофобията. ДПС ще продължи да отстоява мирния път и политиката на заедност между всички етноси в страната", се казва още в декларацията.