"Серия от бомбени заплахи има не само в България, но и в цяла Европа и САЩ. Органите на реда, заедно с партньорските служби, правят всичко възможно да установят източниците на тези заплахи и да ги неутрализират", заяви пред журналисти президентът Румен Радев в ХМТУ в София.

По думите му в момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите.

"Докато не видим ясно установен източника, не можем да кажем с категоричност точно откъде идват заплахите и точно кой ги извършва", допълни Румен Радев.

На въпрос относно евентуални бомбени заплахи в деня на изборите държавният глава заяви, че това са хибридни атаки без реална заплаха за бомбени атентати и изрази надежда изборният процес да бъде спокоен.

"Надявам се и вярвам, че органите на реда ще вземат всички мерки за спокойствие за изборния ден", каза още президентът.

През последните три дни десетки училища в страната получиха заплахи за поставено взривно устройство на тяхна територия. В много от учебните заведения, учащите бяха евакуирани, докато трае полицейската проверка. До момента в нито едно от учебните заведения не е открита бомба. Водещата версия за имейлите със заплахи е, че става въпрос за хибридни атаки, свързани с Русия, каза пред журналисти в Малко Търново вчера служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Относно предстоящия парламентарен вот вътрешният министър каза, че изборният процес ще се прекъсне само, ако има реална опасност от подобна заплаха. Днес на брифинг в Министерския съвет Демерджиев обясни, че МВР ще поеме охраната на всички изборни секции още от събота, като тя ще продължи до приключване на изборния процес. Ще бъде направена физическа проверка на всяка една изборна секция още в събота и ще поемем секциите под охрана, така че не е възможно да се прекъсне изборният процес, отбеляза Демерджиев. 

Радев към партиите: Не е толкова срашно страшно да се състави кабинет

"Политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство", каза още президентът Румен Радев пред журналисти в отговор на въпрос относно критики към него за позицията на България за изпращането на оръжия в Украйна и дали служебното правителство спазва решението на парламента за предоставяне на военна помощ на Украйна. Държавният глава отново посочи, че страната ни няма да изпраща оръжия и боеприпаси на Украйна.

Румен Радев призова партиите да проявят отговорност и да съставят редовно правителство и че, "не е толкова страшно". "В противен случай конституцията ясно казва - президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат или не могат, или ги е страх (да излъчат редовно правителство)", коментира Радев и посочи, че в момента има комбинация от всички тези причини.

По думите му служебното правителство показва, че страната може да бъде управлявана ефективно, дори по време на тежки кризи.

Снимка: БТА

Румен Радев бе гост на Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) в София по повод отбелязването на 70-годишнина на висшето училище.

Снимка: БТА

Бъдещето ще продължи да бъде белязано от кризи, но и ще дава възможности за интеграция 

Редица зависимости и проблеми в индустриалното производство на България са излезли на дневен ред след поредицата кризи от последните няколко години, стана ясно от речта, с която президентът поздрави студентите от ХТМУ в София.

Снимка: БТА

"Радвам се да бъда сред учени, преподаватели, студенти и съмишленици с важна мисия за бъдещето на България. Бъдеще, което нека не си правим илюзии, ще продължи да бъде белязано от множество кризи, но и ще дава още по-големи възможности за пълноценна интеграция на България в общото европейско икономическо пространство", заяви президентът Румен Радев.

"Като говорим за кризи, кризата с COVID-19 разкри дефицита на цели икономически отрасли в Европа. Енергийната криза оголи нашата болезнена зависимост от вноса на енергийни суровини и от липсата на капацитет за съхраняване на енергия", посочи още държавният глава.

"Войната на Русия срещу Украйна разкри също така и срива на глобалните доставки на ресурси, разкриха се болезнено ефектите от намаляването на базови, тежки производства и индустрии, и от намаляването на добивната и преработвателна промишленост в Европа", заяви президентът.

Той подчерта обаче, че в момента в Европейския съюз има мащабни, интензивни процеси за коренно нов подход към европейската икономика и към единния пазар, основани на стратегията за устойчива конкурентоспособност, на новия европейски акт за индустрия с нулеви емисии и за новия европейски акт за критични суровини.

"В продължение на години Европа живееше с надеждата, че ще продължи да затваря своите мини и преработвателни предприятия, ще продължи да внася евтини енергийни ресурси и критични суровини отвън. Ще продължи да изнася навън своите тежки стратегически производства и металургия, и ще развива само производства с висока добавена стойност и цифровизация, от които има огромна нужда. Затова и Европа поема решителен курс към промяна за постигане на целите на стратегическата автономия, базирана на развитие на иновативна, но и всеобхватна, пълноценна икономика - от добиване на суровините, през тяхната обработка, тежката индустрия и металургията, добив и съхранение на енергия от собствени източници, цифровизация и високотехнологични производства. С гордост мога да заявя точно тук, че България ще става все по-важна, ще придобива все по-голяма роля в тези процеси, благодарение на вас и на вашия университет", каза президентът Радев. Той подчерта, че в продължение на години ХТМУ е развивал наука в тези критични области и продължава да подготвя висококвалифицирани специалисти в тях.