Посолството на Русия в България отхвърля категорично твърденията за евентуално участие на Москва в разпространението на съобщения за миниране в български учебни заведения. Това се казва в официалната позиция на руската мисия, публикувана в страницата й във Фейсбук.

Над 100 са вече идентичните имейли, получени в училища в Плевен, Сливен, Варна, Бургас и София. По думите на главния секретар на МВР Петър Тодоров електронните писма, съдържащи заплахи за училища, са генерирани от лице извън България. "ГДБОП работи в тясно сътрудничество с две партньорски служби, които са много близо до идентифицирането на човека, изпратил заплашителните съобщения", допълни той.

"Напълно осъждаме гнусните престъпни действия, насочени към сплашване на обществото чрез заплаха за подрастващото поколение. Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения на страната ни в извършване на подобни информационни атаки. Разчитаме, че в резултат от разследването на сюжета компетентните органи на Република България ще дадат изчерпателни коментари по забележките за "руската следа"", пишат от посолството, ръководено от посланик Елеонора Митрофанова.

По-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че според него водещата версия за бомбените заплахи срещу десетки училища в страната е хибридна атака от Русия. По думите му още днес ще бъде свикана междуведомствена работна група, която да прегледа протокола и да се актуализират реалните опасности преди да се пристъпи към евакуация на училища, летища или други обекти от инфраструктурата.