"Обърнете внимание, че в Северна Македония има такива заплахи от близо година. От година обществото там е тормозено от подобен тип заплахи. В последните месеци властта реши, че вече няма да оповестява. Двама граждани на Северна Македония са били задържани. Не трябва да изключваме варианта, че по-скоро цяла група стои зад бомбените заплахи".

Това коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV Любомир Тулев, експерт по киберсигурност.

"Оставянето на името Егор Синянский може и да е заблуда, водеща към украинска или руска връзка. Под това име излизат няколко профила. Обикновено резултатите водят към профила на лице от Кримския полуостров, Севастопол. Оставянето на името би могло и да е грешка", добави той.

Според него става въпрос за украинско-руска връзка, тъй като подобни заплахи са насочени към Гърция, Македония, Русия и България.

Систематичност подсказва, че не е сериозна атака, а игра на начинаещ хакер, но не трябва да се подценява, добави проф. Димитров

"При едни такива сигнали американските власти реагират много бързо и запитване е изпратено до Гугъл. Съмнявам се, че подателят на имейла е го е изпратил от своя IP адрес. Северна Македония е установявала или руски, или ирански адреси. Дори и да установим истински адрес, водещ до Русия, Украйна или Иран, но България няма юрисдикция. Трябва да се отправи молба за правна помощ, да разпитат този човек", уточни Любомир Тулев.

Той добави, че подобни имейли целят паника и смут.

"Обърнете внимание на имейл адресите, на които се изпращат тези съобщения. Училищата не използват публични доставчици на услуги, а не използват корпоративни домейни. Сайтовете на училищата сякаш се правени в час по трудово. Трябва сайтове да се защитят, да се използва корпоративна поща. Втората стъпка е държавата да излезе с план за реакция при подобни сигнали. Според мен заплахите няма да спрат днес или в близката седмица", категоричен е Тулев.

Експертът по сигурността Славчо Велков заяви пред Нова телевизия, че е възможно да се отвлича вниманието на органите за сигурност от купуването на гласове. 

Бомбените заплахи срещу училища в страната са достатъчно тревожни, защото не са нещо ново в терористичната практика. Без съмнение, по отношение на обектите, към които са отправени заплахите, може да бъде отнесено към формите на така наречения училищен тероризъм. И то в по-безопасната част - заплаха от насилие, а не проявено насилие, заяви Велков.

По думите му в конкретния случай става въпрос за нещо по-организирано, тъй като заплахите са над 100. "Говорим за заплахи отправени по комбиниран способ - по имейл, по телефон. Може да се говори за телефонен тероризъм, а не кибертероризъм. В конкретния случай буди тревога факта, че заплахите се случват на територията на цялата страна. Притеснителни са и твърденията, че извършителите са повече от един. Като прибавим и това, че след няколко дни предстоят и парламентарни избори, а избирателните комисии в по-голямата си част ще са съсредоточени в сгради на училища, това е изключително сериозно и не трябва да се пренебрегва", каза Велков. 

Според него не би могло да се изключи версията целта на заплахите да са именно изборите. "Въпросът е дали това е тест за реакцията на органите за сигурност за самите избори. И дали не цели да пренасочи дейността на тези структури в друго направление, към друга опасност, а не към усилията за предотвратяване на купуването на гласове", подчерта Велков.