Сигнали за поставени взривни устройства в училища има и днес в различни градове в страната. Заплахи по електронната поща бяха получени преди обед за училища в Стара Загора, Добрич, Велико Търново, Бургас и София, съобщиха от МВР. Впоследствие сред учебните заведения, към които бяха отправени заплахи, се включиха такива от Сливен, Ямбол и Велико Търново, а в Пловдив дори обявиха утрешния ден за неучебен.

Сигнали за взривни устройства са получени днес в общо 15 училища в град Стара Загора и в други населени места в общината. Това потвърди за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в областния град.

Всички училища са основни. Това заяви заместник-кметът Надежда Чакърова. Тя посочи, че в момента се провежда среща с представители на Регионалното управление на образованието и МВР, на която се обсъждат мерки във връзка с получените сигнали.

Всички училища са евакуирани. Родителите взимат поетапно децата си.

Сигнал за бомба беше получен и вчера на имейла на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски", предава БТА.

Шест са училищата в община Велико Търново, в които са получени имейли за поставени взривни устройства, отбелязва БНР.

Отцепен е периметърът и са евакуирани децата и учителите в основните училища в Дебелец, Водолей, Балван, Ресен, Леденик и Самоводене.

Полицейски екипи извършват проверки, до този момент взривни устройства не са открити.

Отново е получен сигнал за бомба и в столичното 22-ро училище "Георги С. Раковски", съобщиха от учебното заведение.

Учениците днес няма да имат часове.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров пък издаде заповед, с която утрешният ден, 31 март, в училищата на територията на град Пловдив се обявява за неучебен. Това съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

От там обясниха, че освобождаването на учениците се налага във връзка с непредвидената ситуация, създала се през последните няколко часа за получени заплахи в училищата.

Решението как да се процедира с учебния процес до края на днешния ден ще вземе всеки директор.

Тази сутрин няколко пловдивски училища, сред които Основно училище (ОУ) "Елин Пелин", Средно училище "Паисий Хилендарски", Художествения галерия "Св. св. Кирил и Методий" и ОУ "Княз Александър I" получиха заплашителни имейли и евакуираха учениците от сградите.

Пет училища в Бургас също затвориха врати заради бомбени заплахи, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Бургас.

От сутринта до момента заплашителни съобщения в електронните пощи са получили четиринайсет училища. Девет от тях продължават учебния процес в нормален ритъм по преценка на ръководствата им.

От няколко дни десетки училища в страната получават бомбени заплахи. Софийската градска прокуратура образува разследване за престъпление срещу републиката. По случая работи и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

Няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите, коментира вчера темата и президентът Румен Радев. Министърът на вътрешните работи в служебното правителство Иван Демерджиев съобщи, че разследването е много напреднало и скоро ще има категорични данни откъде идват тези заплахи.

Еднакво по съдържание съобщение със заплаха е получено на електронните пощи на училища в Пловдив.

Снимка: БТА

Също така със заповед на служебния министър-председател се създаде Междуведомствена работна група, която в срок до 31 март ще разработи и изготви процедура за реагиране при заплаха за използване на импровизирано взривно устройство в обекти от критичната инфраструктура, както и ще актуализира Националния план за противодействие на тероризма, добавя БТА.