Прокуратурата и МВР излязоха с подробности пред медиите за двойното убийство в Лозен. Задържаният Чавдар Бояджиев вече е обвиняем за убийствата на 18-годишна ученичка от столично училище и 27-годишния Иво Колев, извършени на 3 и 4 август. И двете жертви бяха обявени за издирване от близките им след изчезването им.

Мярката за неотклонение "задържане под стража" на Бояджиев ще бъде гледана в Софийски градски съд в понеделник. За това престъпление го очакват от 15 до 20 години затвор или доживот зад решетките, съобщи Христо Кръстев, заместник градски прокурор на София. Убийствата са извършени с огнестрелно оръжие по жесток и хладнокръвен начин.

"Ако се установят доказателства, че убийството е извършено по особено мъчителен начин, ще бъде преквалифицирано обвинението", уточни прокурорът. От уважение към паметта на убитите бяха спестени детайли по какъв начин са издъхнали двете жертви.

"Ученичката е била убита в късните часове на 3 август. Не по-късно от 4 часа е извършено второто убийство - мъж на 27 г. Убийствата са извършени с огнестрелни оръжия, "по особено жесток начин", заяви Живко Коцев. По думите му задържаният за деянието е направил пълни самопризнания.

При задържането на Бояджиев на входа на Айтос у него е била открита и банковата карта на едната жертва, а направените досега огледи на местопрестъплението, експертизи и открити гилзи и проектили сочат, че изстрелите са произведени от пистолет, собственост на бащата на настоящата приятелка на Чавдар Бояджиев, който е бил служител на МВР през 90-те.

Пистолетът е със заличени номера, заяви Михаил Наумов, началник на сектор "Престъпления" против личността в ГДНП.

За да се укрие след убийството на 18-годишната ученичка, извършителят е искал допълнително 15 хил. лева от застреляния впоследствие Иво Колев, като му е разказал какво е направил преди това с момичето. Бояджиев имал намерение с парите да напусне страната през Турция и да се включи във военните действия в Украйна, стана ясно от брифинга на разследващите.

Признал пред тях още, че има общо натрупан дълг в размер на 150 хил. лв. дълг към различни финансови институции.

Обвиняемият има дебело досие от престъпления зад гърба си, стана ясно още от брифинга.

Официално бе потвърдено убийството на 22-годишно момиче от същия обвиняем през април 2022 г., а заради начина на разследване на това престъпление е освободен началникът на Осмо районно полицейско управление в София, съобщи зам.главният секретар на МВР Живко Коцев. МВР снема доверието си от цялото полицейско управление. По това престъпление отпреди година Бояджиев е бил разследван за убийство по непредпазливост, а впоследствие пуснат от съда срещу "подписка".

"В момента делото е на производство, то е стартирало в сектор "Разследване" към 8-о РУ, но е прехвърлено към отдел "Разследване" към СДВР. Откриваме сериозни пропуски по разследването, снели сме доверието от 8-о РУ и сме поискали освобождаването от длъжност на неговия ръководител", заяви Коцев. Ще ревизираме работата по престъплението от 2022 в СДВР и Осмо районно управление", допълни той.

Проверява се и дали обвиняемият се е занимавал с наркотици. И жертвите, и обвиняемият Бояджиев не са употребили алкохол и дрога, поясниха разследващите. По време на разпитите обвиняемият изразил съжаление и желание да изкупи вината си в затвора. 

И тримата - и извършителят, и двете жертви са от Лозен, а жителите на селото снощи излязоха на мирен протест и бдение с цветя в памет на убитите млади хора.

Снимка: БТА