Състав на Софийския градски съд определи мярка "задържане под стража" за 25-годишен банков служител, обвинен, че неправомерно е присвоил близо 500 000 лв. от клиенти на голяма банка. Определението подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде протестирано в частна жалба в тридневен срок пред Софийския апелативен съд.

Според съдията по делото събраните в рамките на два дни доказателства сочат за възможна съпричастност на обвиняемия към престъплението. Съдът намира, че би могъл да се направи извод за възможност за укриване на обвинения, както и той да укрие доказателства, поради което го остави в ареста, предава БТА.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка - "задържане под стража". Прокурорът от Софийската градска прокуратура заяви, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиненият е автор на престъплението при условията на продължаващо престъпление.

В качеството му на длъжностно лице той е присвоил близо половин милион лева, собственост на 6 отделни физически лица, клиенти на банката, посочи прокурорът. Според обвинението това е длъжностно присвояване в особено големи размери, представлява особено тежък случай и може да се направи извод, че обвиненият е извършил тежко умишлено престъпление по НК, за което са предвидени няколко наказания - лишаване от свобода от 10 до 20 години, конфискация на имущество и лишаване от право да заема определена длъжност. Предвид високата обществена опасност на деянието, има опасност той да се укрие, смятат от държавното обвинение.

Защитата е на мнение че в настоящото производство не е налице реална опасност от укриване и поиска само "домашен арест". Според адвокат Емануил Бастрев не отговаря на истината излязлата информация, че служителят е заловен при опит да напусне страната. Паричните средства, за които се твърди, че е присвоил, не са били налични пари, изтъкна адвокатът.

"Нямам намерение да преча на съдебния процес по какъвто и да било начин, увери той. Единственото, което искам, е да се върна при семейството си", помоли обвиняемият, цитиран от БТА. И заяви, че не отговарят на истината публикации, че се е опитвал да избяга извън страната.

Банковият служител беше задържан от столични полицаи са задържали при опит да напусне страната.

Разследването е започнало след постъпила информация в отдел "Икономическа полиция" - СДВР за банков служител, който неправомерно е присвоил над половин милион лева от клиенти на банката. Мъжът е попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп.