Взрив избухна пред автомобила на главния прокурор Иван Гешев, докато кортежът му се движеше по пътя от Самоков към София, в района на село Ковачевци около 11:45 в понеделник, а в МВР сигналът е получен в 11:50. Заедно с обвинител №1 е пътувало и семейството му, тъй като са се връщали от Боровец към столицата.

"Главният прокурор е бил мишена за убиване", заяви пред журналисти в близост до мястото на инцидента заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той подчерта, че не става въпрос за сплашване, а за атентат и е образувано досъдебно производство под надзора на СГП за терористичен акт. Само една случайност е предотвратила смъртен случай, заяви Сарафов и потвърди, че няма пострадали хора.

Втора бомба е била открита по маршрута, по който е трябвало да мине главният прокурор към Турция. Той обаче в последния момент се отказал да пътува към южната ни съседка. Според Сарафов организаторите на атентата са се подсигурили по всички точки, откъдето е можел евентуално да мине Иван Гешев. Проверява се теч на информация, тъй като маршрутите се знаят единствено от екипа на охраняваното лице. В случая обвинител №1 е минал по резервния маршрут. 

По сведения на очевидци огненият стълб, който е изригнал при взрива, е бил с височина 4-5 метра, кратерът от бомбата е с диаметър 3 метра и дълбочина 30-40 см.

Бомбата е била не само с голям тротилов еквивалент, не по-малко от 3 кг тротил, по първоначални мнения на експертите, но и с множество осколки, които са се разпилели към отсрещните дървета. Едно от тях почти е било прекършено.

Снимка: БНТ

Предстои скоро да стане ясен химическият състав на взривното устройство, като за целта са взети проби от почвата на кратера, образуван от експлозията.

Заради огледа и процесуално-следствените мероприятия движението на мястото на инцидента беше ограничено, а всяка кола се проверяваше от полицията.

Снимка: БТА

Главният прокурор се е движел с двата бронирани автомобила, с които е пътувал до Украйна, и по случайност не ги е върнал, тъй като се е прибрал късно вечерта в неделя. Самият той коментира, че е притеснен за двете си дъщери, които са били много изплашени. "Добре, че смених колите в последния момент", каза Гешев. Усилена е охраната му, той е на сигурно място заедно със семейството си.

Снимка: "Булфото"

"Не се изключват никакви версии, най-вероятно извършителите са били тук и са имали визуален контакт с пътя. Няма как иначе да се прецени моментът на взрива", каза пък Борислав Сарафов. Очевидно взривяването е било ръководено дистанционно, а се появиха е непотвърдени версии за активиране на бомбата посредством военен дрон.

Публично не бяха изказани съмнения кой може да е поръчителят, неведнъж главният прокурор е заявявал, че получава заплахи.

Според бившия шеф на НСО ген. Тодор Коджейков това е работа на професионалисти, които точно са изчислили, че колите ще намалят скоростта на завоя, и тогава е отекнал взривът. По думите му категорично става въпрос за опит за покушение, след като има взрив. 

Снимка: БТА

Главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров прекъсна отпуската и съобщи в Бургас, че е сформиран щаб, в който са включени всички структури на вътрешното министерство, представители на НСО и ДАНС.

Снимка: "Булфото"

Щабът ще се събере при премиера Гълъб Донев на съвещание в Министерския съвет с министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, с представители на МВР, ГДБОП, НСО, ДАНС и прокуратурата.

Снимка: БТА

А междувременно също във вторник прокурори, следователи и съдебни служители излизат на спонтанен протест, за да изразят възмущението си от опита за покушение срещу главния прокурор.

Политическите сили заеха противоположни позиции - едните осъдиха опита за убийство, другите не повярваха.

През това време от ПП и ДБ, партиите, които настояват за контрол над главния прокурор, изразиха съмнение дали става въпрос за атентат. Лена Бориславова се усъмни в правдивостта на случката, а Атанас Атанасов заговори за инсценировка и "многоцелево активно мероприятие", за да бъде изкаран Гешев като жертва. От ГЕРБ, "Възраждане и ИТН осъдиха атентата като покушение срещу държавата, а от БСП и ДПС замълчаха.

Снимка: БТА