"Щом има заложено избухнало устройство и следи от взрив, има опит за покушение срещу главния прокурор Иван Гешев.", заяви ген. Тодор Коджейков, бивш шеф на НСО и на Авиоотряд 28, в отговор на въпрос на бТВ дали инцидентът може да се нарече покушение и атентат. 

Професионалисти са организаторите и изпълнителите на атентата, смята генералът.

И се мотивира защо смята така: "Взривът е бил извършен на завой. Избор на едно такова място говори, че хората, които са заложили бомбата, са професионалисти".

По думите му, мястото и моментът за избухване на бомбата са избрани, защото в завоя колата кара с най-ниска скорост, "намалява до 30-40 км и това е моментът, в който е избухнал взривът. Мястото е перфектно избрано за атентат", каза Коджейков.

Той коментира и трасето на кортежа и принципа, по който се набелязва маршрутът.

"Маршрутите, по които минават държавните лица, в случая главният прокурор, се проверяват в много редки случаи. Това се прави, когато има чуждестранни делегации на гости у нас", обясни Коджейков.

Политическите коментари, че става въпрос за инсценировка, а не за истински атентат, Коджейков определи като политическо говорене.

"Аз близо 30 години се занимавам с тази дейност. Не вярвам човек да кара децата си, семейството си и да прави опит за инсценировка", каза той. По-рано подозрение изразиха Лена Бориславова от ПП и Атанас Атанасов от ДБ. Атанасов дори заяви, че може да става дума за инсценировка.

Той коментира още, че много професионално е действано при взрива на бомбата, за да се обезопаси кортежът и тези, които са били в него.