Намерено е и второ взривно устройство по пътя, по който е трябвало да мине главният прокурор, съобщи БНТ. Смята се, че най-вероятно има създадена сериозна организация за осигуряване успеха на атентата.

Бомбата е била поставено по маршрута, по който е трябвало да мине кортежът на главния прокурор на път към Турция. Впоследствие Иван Гешев се е отказал от това пътуване. В същото време това е било резервното трасе, по което главният прокурор е минал, което навежда и разследващите да проверят за теч на информация.

"Ще се установява знаел ли е някой маршрута, или просто е заложил капани по всеки възможен маршрут", коментира по-рано днес от мястото на атентата шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

По принцип много тесен кръг от хора знае маршрута на охраняваното лице - осведомени са само членовете на екипа, който го охранява. В момента главният прокурор и семейството му се намират на сигурно място, което, естествено, не се съобщава.

По обед в местността "Ярема" на пътя между Самоков и София бе взривена първата бомба, която, по чудо, не уби и не рани никого от минаващия кортеж на Иван Гешев, в който са пътували съпругата и двете му дъщери. 

"Очевидно главният прокурор е бил мишена за някого, мишена за убиване, не за сплашване", заяви  Сарафов, който беше категоричен, че не става въпрос за сплашване. Досъдебното производство е за терористичен акт. 

Появиха се и неофициални твърдения, че задействането на взривното устройство е станало посредством военен дрон, но това към момента не е потвърдено.

Заради бруталното покушение прокурори, следователи и съдебни служители излизат на протест пред съдебните палати в цялата страна заради атентата срещу главния прокурор. Решението на магистратите е било взето спонтанно - като знак за непримиримост срещу невижданата по своята дързост и размери атака срещу правосъдието и националната сигурност, информира БНТ.

Те ще излязат на демонстрация от 11:00 часа във вторник, както в подкрепа на главния прокурор, а така също и за да покажат своята единност срещу опитите да бъдат сплашени, както мнозина от тях са разчели неуспешния атентат срещу Гешев.

Снимка: БТА

Прокурорите са решени, че повече няма да търпят да са обект на непрестанни атаки от страна на политици, икономически кръгове и адвокатските среди.

Отново за вторник е свикано заседание на спешно сформиран щаб при премиера Гълъб Донев с участието на представители на различните служби. 

А отсечката остана затворена през целия ден, за да се извършат огледа и процесуално-следствените действия. 

Снимка: БТА