Главният прокурор Иван Гешев е бил мишена за убиване. Бомбата е била с намерение да убие, не е била с цел сплашване. Тя е била с еквивалент не по-малко от 3 кг тротил, а взривът - изключително мощен. Това заяви пред медиите зам.главният прокурор Борислав Сарафов, който отиде на мястото на инцидента. Той заяви, че образуваното наказателно производство е за терористичен акт под ръководството на Софийската градска прокуратура.

"Очевидно професионално подготвено покушение и добре изпълнено", коментира той пред медиите на 100 метра от мястото на атентата. Само по една случайност се е спасил главният прокурор и семейството му, а и хората в колите, непосредствено зад тях, заключи Сарафов. "Само една случайност е предотвратила смъртни случаи", добави той и също потвърди казаното и от МВР по-рано, че няма пострадали при инцидента.

"Надявам се, че НСО ще вземе всички мерки за гарантиране неприкосновеността му. Главният прокурор олицетворява държавата, държавното обвинение", каза още шефът на Националната следствена служба.

Борислав Сарафов уточни фактологията, която вече се знае около покушението. Около 11.30-11.35, докато кортежът на Гешев пътува към София на връщане от Самоков, на голям завой избухва взрив. Взривът е изключително силен. След него се издига огнен стълб с височина от 4-5 метра, а на мястото се е образува кратер 30-40 см и диаметър 3 метра. Взривът е избухнал в непосредствена близост до банкета, имал е ясна насоченост към пътя, уточни още Сарафов. 

"Атентатът е достатъчно сериозен. Осколките почти са прекършили едно от дърветата. Металните сачми в дърветата са с големина колкото човешки нокът", каза още Сарафов. "Цяло чудо е... Колегите бомбаджии изразяват удивление как се е разминало без жертви", коментира още той.

В момента следови кучета оглеждат мястото на атентата. Намерени са маркери на мястото, очевидно оставени от извършителите. Затова Борислав Сарафов е категоричен, че хората, замесени в атентата, са имали визуален контакт и са наблюдавали мястото на взрива.

"Най-вероятно тези хора са били тук и са имали визуален контакт с автомобилите, които преминават. Взривът е избухнал буквално в момента, в който автомобилът на главния прокурор се е изравнил с мястото на заложената бомба. Взривът е преместил автомобила вляво", добави той по адрес на организаторите на покушението.

Взема се пръст за анализ да се разбере какво е взривното устройство, каза зам.главният прокурор, като уточни, че до няколко часа ще се разбере.

Снимка: БТА

В столицата се провеждат разпити, работи изключително голям екип от разследващи под надзора на СГП. "Убеден съм, че ще се стигне до извършителите. Това е наистина посегателство срещу, държавността", категоричен е Борислав Сарафов. Двамата с Гешев в непрестанен контакт, уточни Сарафов, но не пожела да уточни дали имат вече някакви съмнения за автор на атентата, предвид заплахите, които е получавал главният прокурор.

Сформиран е щаб с всички служби на МВР, съобщи директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков, който придружаваше Борислав Сарафов.

Пътят между Бистрица и Самоков в района на взрива ще остане затворен до приключване на огледите, уточни той, а малко по-рано и АПИ съобщи за ограничението на движението. 

Снимка: БТА