Вътрешният министър Валентин Радев призна в парламента за пропуски по случая с избягалия от работа затворник Борис Ангелов Иванов.

Осъденият Иванов избяга вчера от външен обект. Той излежаваше присъдата си в общежитие към Ловешкия затвор.

"Вероятно има някакви пропуски в оценката на ръководството на затвора, когато са му променили мерките. Едната от тях е от строг на общ режим, след това от закрит на открит тип през различните години", каза министърът на вътрешните работи от парламентарната трибуна за случая.

Той посочи, че МВР има сектор оперативно-наблюдаване на такива места и една от задачите на тези хора е да следят преди това и да не допускат да има такива случаи. Те работят оперативно в затворите.

"Имаме пропуск, че те не са в ръководството на оценката на затворниците. Това е пропуск, който сме установили още с Пелов", посочи вътрешният министър

От изказването на Радев стана ясно също, че служителят на фирмата за контрол върху лишените от свобода не е присъствал на обекта, откъдето е избягал затворникът. Защо това е така - министърът не каза.

"На 21-ви вчера, малко след 10 ч., лицето е извършило това бягство от фирмата МС ЕООД. Те са ни уведомили веднага с телеграма в 13 ч и 2 минути. Веднага през прессцентъра на МВР е изпратена снимка на лицето до електронните медии. Осъществена е опративно-издирвателна дейност на територията на град Ловеч. Посетена е фирмата и е обходена близката гориста местност от фирмата до близката пътна мрежа по пътя до Севлиево. Направени са контролно-пропусквателни пунктове в близките селища до района. Установено е, че лицето, посочено от фирмата за осъществяване на контрол, не е контролирало ситуацията, защото не е присъствало на обекта", каза Радев.

Радев посочи, че при случаи на отклонение обикновено затворниците са залавяни, както и че случая имат свидетелско сведение, по което все още се работи.

"От петте, които ги няма и петте сме ги хванали. Лицето е съдено за две изнасилвания през 2010 и 2013 година. Сега му остават точно 4 години 8 месеца и 23 дни. При проведена беседа с лице, имаме свидетелски показания. Дадени са сведения в района за подобно лице, което се намира и се придвижва в някаква посока. Продължаваме да работим по това сведение", каза вътрешният министър.

Той бе категоричен, че затворникът ще бъде хванат. "При другите случаи на отклонение нямаме пропуск в залавянето. И него ще хванем. Дано не направи някоя беля", каза Радев.

Преди вътрешния министър от парламентарната трибуна говори премиерът Бойко Борисов, за да обясни за българската позиция по въпроса с мигрантите. Бягствата на бежанците подсетиха премиера за затворническите бягства. "Ами че те и от затворите избягват от време - на време. И по времето на социализма бягаха затворници, но в случая не е да се оправдаваме", коментира Борисов по повод бягството на затворника от Ловешкия затвор.

Радев: Примерът ме попита "Хванахте ли го" и аз му казах: "Гоним го"

Когато си тръгваше премиерът Бойко Борисов ме попита: "Хванахте ли го" и аз му казах: "Гоним го", каза още Радев пред журналисти в кулоарите на парламента.

Попитан, според него, обществото мисли ли си, че се справя като вътрешен министър, той коментира: "В едно семейство за изневярата разбира последен този, на който му е изневерено. Последен ще разбера дали се справям или не. Аз си мисля, че се справям".

"Слушам премиера Борисов, Цветан Цветанов и усещам техните знаци, и тези на обществото", посочи Радев.

"Откъде добивам кураж - обиколих Плевен, Ловеч, Благоевград. Срещу мен седяха всички кметове. Питах ги: "кажете ми доволни ли сте от полицаите, не ми ги хвалете, искам забележки". От всички съм чул подкрепа", обясни вътрешният министър.

"Опитвам се да внуша, че няма значение откъде идват забележките, да се вслушваме, дали в опозиция, бивш министър или служител, да внимаваме, сигурно правим грешка след грешка. Да слушаме и да се поправяме, това можем да направи", каза още той.