Лишеният от свобода Борис Иванов, осъден за блудства и кражби, не се е върнал в затворническото общежитие, докато е бил на работа, съобщи заместник-правосъдният министър Николай Проданов.

Затворникът е избягал тази сутрин около 10 часа. Иванов работил в млекопреработвателно предприятие, където почиствали складове с други хора.

От март 2011 година той е с влязла в сила 14-годишна присъда за блудства и кражби. Излежал седем години, преди месец добричлията е преместен в общежитието от отворен тип край Ловеч.

"В момента има около 800 човека, които са в общежитията и работят. Няма как до всеки от тях да има надзирател. Аз съм искрен привърженик на тезата, че трудът превъзпитава. Когато човек работи, не мисли какви глупости още да направи", коментира Проданов.

По думите му случаите на отклонили се по време на работа затворници не нарастват, дори са по-малко, но придобиват по-голяма популярност.

"Това е една изкуствено създадена новина, не е новина по същество", допълни той. 

От една страна условията за работа в затворите са ограничени и продукцията трудно може да е конкурентноспособна. Затова обществото може би трябва да преосмисли този модел на работа, посочи зам.-министърът на правосъдието.

Сигналът за Борис Иванов днес е подаден от служител на фирмата, която го е наела.

В издирването на избягалия затворник са включени полицаи от всички районни управления в региона. 

Иванов е на 48 години, среден на ръст, с кафяви очи и къса, черна коса. Той е с нормално телосложение, продълговато, леко мургаво лице, правилен нос, високо чело. На врата си има татус - червена целувка, съобщиха от МВР.

От полицията призовават хората, които имат допълнителна информация за издирвания, или го забележат, да сигнализират на тел. 112 или във всяко поделение на МВР. Анонимността им е гарантирана.