От полицията не уточниха самоличността на мъжа.
В 21.20 ч. пожарът е бил локализиран. През цялата нощ и към момента служители на пожарната и горското стопанство са давали дежурство в района. Едва към 9,00 ч. днес гасителни действия за ликвидиране на локални огнища в периметъра на пожара приключиха напълно.
По предварителни данни от Държавно горско стопанство, пожарът е обхванал около 2000 дка лесонепригодни площи - сухи треви и храсти и около 10-20 дка млада борова гора. Унищожени са две вили и 18 полумасивни временни постройки. Спасени са 2 иглолистни масива с площ от 650 и 850 дка и около 1500 дка широколистна гора.
Пожарът е започнал в сухи треви и храсти, но поради високите температури и ветровитото време се разви бързо на голям фронт в посока североизток и северозапад, засегна е намиращи се в района полумасивни постройки и е навлезе в боров масив северозападно от града. Заради усложнената обстановка в звеното „Пожарна безопасност и спасяване” бе сформиран оперативен щаб, който осъществяваше ръководството и координирането на участниците в пожарогасенето, уточниха от полицията. Благодарение на доброто съдействие на Община – Стара Загора, областния управител, Дирекция „Гражданска защита”, РУГ и Държавно горско стопанство бе създадена организация и в района на пожара бързо бяха съсредоточени голямо количество сили и техника. Мобилизирани бяха: целият личен състав на пожарната (включително свободните от смени огнеборци), екип с един противопожарен автомобил от Казанлък, 15 служители на „Гражданска защита” с една авторазливна станция, 29 служители на държавно горско стопаство с два специализиран автомобила за пожарогасене и 6 високопроходими автомобила, 2 водоноски и 10 служители от общината, както и 77 военослужащи със 7 автомобила – в т.ч. две авторазливни станции, добавят от областната дирекция на МВР.
От Мини Марица Изток” ЕАД заявили готовност да осигурят две тежки верижни машини в помощ на гасителните екипи. Екипи на Спешна помощ пък били готови за незабавна реакция и оказване помощ на пострадали и обгазени участници в пожарогасенето и граждани. За щастие няма пострадали.
Гасителните действия са били силно затруднени поради пресечения терен и липсата на инфраструктура, поради което пожарните автомобили не могли да стигнат до огнищата и на много места гасенето се е извършвало на ръка. Пожарът се разви на прекъснат фронт – около 3-4 км, главно в лесонепригодни площи като на места обхвана сезонно обитавани полумасивни постройки и вилни имоти и е навлезе низово в иглолистни масиви. Основните усилия на огнеборците са били насочени към опазване на вилните имоти в района и предотвратяване навлизането на пожара в големия горски масив, зад основния фронт на пожара.
По разпореждане на директора на полицията са предприети незабавни действия за установяване причините за възникване на пожара. За часове служителите установили, че пожарът е причинен при небрежно боравене с открит огън от 61-годишния В.В. от Стара Загора – собственик на полумасивна постройка в местността. Образувано е досъдебно производство. Работата по изясняване на случая продължава.