Пет пожара едновременно са действали вчера на територията на област Пловдив, съобщиха на брифинг от пожарната. Екипи от огнеборци и днес продължават гасенето на горския пожар край първомайското село Буково

Той възникна в следобедните часове в неделя и се разпространи бързо на широк фронт в труднодостъпен терен. Пожарът е локализриан, а в помощ на пожарникарите днес се включват доброволци и военнослужещи. 

"Ще обработим периметъра и единични огнища вътре в него", съобщи пред журналисти тази сутрин началникът на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН-Пловдив инспектор Димитър Бришимов.

Цяла нощ дежурни екипи е имало и в района до Гребната база в Пловдив, където също в следобедните часове вчера пламнаха сухи треви и храсти, а огънят бързо се пренесе по поречието на реките Дерменка и Марица. Районът беше силно задимен, а пожарът беше овладян в късните часове на деня. Пожарникарите са успели да спасят близки заведения, хотели и жилищни сгради, както и растителността по поречието на реката.  

Снимка: БТА

Снимка: БТА

По думите на инспектор Бришимов до инцидента се е стигнало по време на жътва. "Жънели са нива около 150 дка. След комбайна се е появил пламък. Предполагам, че комбайнът е предизвикал пожара. Засегнатата площ е 150 дка. Няма задържан, защото не е направено с умисъл", обясни той. 

Днес задачата на пожарникарите е да обработят периметъра, за да не може пожара да напусне границите си. Според инспектор Бришимов е възможно в обедните часове пожарът да се възобнови при покачване на температурите. Високата температура и вятърът вчера са затруднили работата на пожарникарите. 

"Пожарът вчера беше низов, не му дадохме възможност да стане върхов. Беше доста натоварено. Едновременно действаха пет големи пожара на територията на областта. В село Селци спасихме около десетина къщи. След това друг пожар навлезе в село Богданица, след това имаше и трети пожар и беше трудно да предислоцираме техника, която да бъде проходима за този район", описа ситуацията в Пловдивско началникът на Аварийно-спасителния отряд към РДПБЗН. 

Още снимки от пожара край Гребната база вижте тук >>>

"Все пак с помощта и на горските успяхме да локализираме пожара късно вечерта. Пожарът е на около километър, километър и половина от селото, посока юг. Малко по на юг има боров масив, който е трудно достъпен. Тоест не трябва да го пускаме там", добави той. 

Снимка: БТА

Снимка: БТА

В следобедните часове възникна и пожар в открит склад за разделно събиране на отпадъци, при който бяха засегнати и два съседни склада за торове и хранителни продукти.

С огъня вчера са се борили бориха над 12 пожарни автомобила от Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Стара Загора, а основните причини са засушаването, високите температури и силният вятър.  

Огнеборците препоръчват да не се извършват селскостопански дейности в следобедните часове. От пожарната напомнят и че в този период е забранено паленето на огън, тъй като растителността е изключително суха. 

Общо 131 пожара са загасени в страната през изминалото денонощие, съобщиха от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Пожарникарите са реагирали на 203 сигнала за произшествия. Български огнеборци бяха изпратени вчера и в южната ни съседка Гърция, за да помогнат в овладяването на големите пожари в Родос и Корфу.