Продължават да се увеличават жертвите на срутилия се жилищен блок в Магнитогорск, Русия. Последните данни са за 15-а жертва, която спасителите са открили под руините, съобщиха руски медии.

Остават в неизвестност над 30 души, така че вероятно броят на жертвите ще се увеличава. Появиха се и първите версии за катастрофата. Според една от тях, срутването на входа на сградата е станало след няколко земетресения в района.

Трусовете са компрометирали сглобките на панелите и те са поддали, като в определен момент е започнало късането им и срутването. Това все още не е потвърдено от правителствената комисия, която разследва причините, но изглежда напълно вероятно.

Междувременно бе съобщено, че спасеното 11-месечно бебе, което бе откарано в Москва за лечение е понесло полета удовлетворително и в момента състоянието му е стабилно.

Една от причините да се смята така е взетото решение от спасителите да се демонтират всички останали до десетия етаж панели на срутилия се вход. Това ще се извършва с кран от обратната страна на срутването ,като връзките на панелите ще се прерязват и те ще падат върху руините.

Продължава да е реална и опасността от нови срутвания в блока. Ако действително причината е в панелите и компрометираните заварки, които ги държат, то вероятно и други части на сградата са сериозно застрашени.

Според експерти, цитирани от руски медии, монолитните сгради са способни да издържат повече натоварвания при земетресения, докато панелните се разрушават по-лесно поради връзките помежду си, които не са разчетени за повишено натоварване. Ако това се потвърди, вероятно ще трябва да се предприемат мерки за укрепване на всички панелни сгради в района на Магнитогорск,.