17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Истината вече изплува - тримата терористи, с които се свързва срутването са ликвидирани заедно с колата пълна с взрив..

като кулите в ню йорк

държавата , такова им строителството.

СМЪРТ НА ПАНЕЛКИТЕ-СВОБОДА НА НАРОДА! ДА ЖИВЕЕ ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА! ИЗКУПУВАМ НА ЕДРО ЖИЛИЩА, А СЪЩО И ЦЕЛИ ВХОДОВЕ. ПЛАЩАМ ИЗГОДНО В ЕУРО, ДОЛАРИ ИЛИ КОМПЕНСАТОРНИ БОНОВЕ. ПОБЪРЗАЙТЕ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТЕ. ПРИ БЪРЗО СКЛЮЧВАНЕ НА ДОГОВОР, ПОЛУЧАВАТЕ ПОДАРЪК. ЗА ИНТЕРНЕТ ЮЗЕРИ,-ПРЕФЕРЕНЦИИ. ПОД НАЕМ/ПРОДАВАМ ОФИСИ, ЛУКСОЗНИ АПАРТАМЕНТИ, ТЪРГОВСКИ ПЛОЩИ, ГАРАЖИ В НОВОПРОЕКТИРАНИ БИЗНЕС-СГРАДИ. ТЪРСЯ ФИРМА ЗА МАЩАБНО ВЗРИВЯВАНЕ НА ПАНЕЛКИ.

Този взрив е от мазето няма ни един счупен в съседство прозорец

Трагична година за Русия - лошото е че Радев се опитва да втълпи това на нас!

Чист терористичен акт. И не с газ , а с взривно нещество.

Глипости! Напили са се!

"Рязанска захар"

В началото на тази година в Башкирия е предотвратен терористичен акт. Това съобщи на заседание на Националния комитет за борба с тероризма (НКП) от нейния ръководител директорът на ФСБ Александър Бортников. Според него двама членове на "дясната група", които се готвеха да извършат нападението на избирателните секции в Уфа, бяха задържани. Според Федералната служба за сигурност на Русия през първото тримесечие на тази година в страната са били предотвратени 6 терористични атаки. Силите за сигурност предотвратиха атаките на етапа на подготовката.

"Рязанска захар"

Когато и у нас почнат да падат панелки , държавата ще строи ли безплатни нови жилища за останалите без дом - така както безплатно санира панелните блокове ?

Грешка си, защото санирането е от фондове, които са подарени от някого и там поне 50% от парите потъват в дълбоките джобове на разни фирми, приближени на властимащите !! Затова същите властимащи се напъваха да узаконят 1 млрд. евра за саниране през 2018-та. Бях в Източен Берлин (на бившата ГДР) през 90-те и там се санираха техните комунистически панелки - начинът на саниране беше уникален - външен и вътрешен?! Живях временно в една такава панелка - беше уникална !! Затова днес Източен Берлин изглежда и днес по-уреден от Западния !! Защото ПАРИТЕ ОТИДОХА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И НЕ БЯХА ОКРАДЕНИ ОТ ФИРМИ НА РАЗНИ ПОЛИТИЧЕСКИ КРЪГОВЕ - ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА У НАС ОТКРАЙ ВРЕМЕ !!

http://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/bezplatnoto-sanirane-kapan-za-naivnici Прочетете и ще разберете как се финансира и кой ще плаща за "безплатното" саниране. Но по-големия проблем за собствениците на панелки е , че не притежават земята под жилищата си. Панелните гета рано или късно ще бъдат разрушени , което ще принуди голямата част от обитателите им да се завърнат по родните си места.

че ги прати на село гражданьето

Скоро и у нас ще започнат да падат панели.У нас с мълчаливото съгласие на местните власти се къртят панели за идиотски преустройвания на жилищата.Има вече и фирми които се занимават с "Усвояване на тераси" при което се къртят части от носещи стени и премахват преградни.Апартамента над мене беше продаден и се почна едно половин годишно къртене на стени и части от тях.Обадих се в съвета,от там ми отговориха че направили проверка,не се къртели носещи стени о само подпрозоречната им част така че нямало опасност блока да падне.За коментар мога да кажа само едно-ИДИОТИ!!!

Като си спомня срутването на кулите-близнаци в САЩ, мисля си дали и тях не са ги строили руснаците по руска технология с руски панели ... ;-) А? Не били руснаците, викаш? ЦРУ ги било ... Шшшт! И там панелние връзки, нали?

А сега да се върнете от панелката на село. Еййййй, къв бизнес ще е това за брокерите. Още години, години келипир. Стадото към градовете и към София, сега обратно..... и пак заеми, заеми, заеми.... до спукване.

След оттечката на толкова кубически метра газ,при взрива ще се срути и хеопсовата пирамида бе тъпанари,чета всякакви загубеняци и олигофрени пишат тука,панелката няма абсолютно никаква вина,наистина пораженията на конструкцията щяха да са по малки при тухлено строителство поради факта че ударната вълна нямаше да срещне такова препятствие като бетонна стена,а щеше да изстреля като шрапнели тухлите.В случая е генерирана голяма енергия ,запознатите с минно дело както и специалистите по взривно дело да ви обяснят шушумиги такива дети пишете глупости.

погледни отново снимката - аз лично не видях следи от огромен взрив. Саксии стоят по прага на прозорците. Що взрива не е отнесъл саксиите бе чукундур? Още при първи прочит след взрива изказах съмнения относно връзки на панелите. Такива аварии, както например и самолетните катастрофи изискват обикновено няколко фактора, някакво лошо стечение на обстоятелствата. Просто палачорско изпълнение и пропуски в самия модел панели и сглобки вероятно са основата на проблема. После идва лоша поддръжка, голям студ и пек, корто може да образува напукване и т.н. Накрая малък трус или взрив и ето белята. Лошото е , че у нас панелките са руска технология, схващаш ли не знам, но вероятно същия такъв завод за панели, със същата номенклатура вероятно е работил и у нас. При това вероятно няколко са били домостроителните предприятия и комбинати ползващи съвсем същата технология. Това е наистина тревожно. Дано някой специалист провери и каже нещо.

Какъв е този взрив, който събаря бетонни панели, а оставя прозорците непокътнати? Чукча, чукча-а-а...

гориво въздушен с ниска скорост на ударната вълна в затворено пространство. енергията е отишла да "повдигне сградата" а не се рапространила във въздуха. моят вяпрос е защо е изтекъл толкова газ и на никои не му е направило впечатление. явно ежедневно мирише на чесън (газ) и на никои не му пука.

Проблемът не е в строителството. Проблемът е в руският газ, от който слава Богу се отказахме, защото той е взривоопасен

Проверка на асфалта и оставки.

Преди около двадесет години в Кобе Япония,заради силен земетръс,п падна мост.разслефващите установиха че мостът е паднал заради арматурата на носещите колони.ако е била сметър по дълга,мостът е щял да издържи.и този мост са го направили японци

а нямали российската курнелия да поиска оставката ако не на путин, то поне на медведев,и двама трима министри?

Какво от туй, че се разпадат жилищните сгради, но имаме най-страшните оръжия в света, това е важното другари! Урррааааа!

Строителите на ссср са невинни! Зли сили разтърсват расия отвън.

Ако тук стане подобна експлозия ще изпопадат няколко панелни блока

Разбира се, че руското строителство е най- голямото на света! Там са и най- големите идиоти!

А нещо да кажеш за българското?

какво да каже булгаромразецо? не български блок е паднал, а съвеЦки.

та де да знаеш дали не е от "българските";)

Сама по себе си панелата е ВЕЧНА . Проблема не е в нея самата -а в стърчащите от нея арматурни железа ,които първо се ЗАВАРЯВАТ НА МЯСТО ( т.е. на самия строеж-и по тази причина са евентуално СЛАБО контролирано място ) , след което се замонолитват( пак на място на обекта ) -за да се предпазят и от ръжда включително , а и за да се заздрави ( замонолити ) връзката м-у самите панели !!! Но като се има в предвид ИЗКЛЮЧИТЕЛНО НИСКАТА ТЕХНОЛОГИЧНА ДИСЦИПЛИНА в РУСИЯ и бившия СССР на практика се компрометира ЦЯЛАТА ПАНЕЛНА ТЕХНОЛОГИЯ . При правилно изпълнение -някогашното ГДР -както виждате няма репортажи с подобна драматика от Германия !

Винаги съм имал много големи резерви към това панелно строителство. Както е да е изпълнено, самата концепция за мен не е добра. Да, удобна е, лесна е, бърза е за изпълнение, но когато печелиш в едно, губиш в друго.

В Германия гърмяха редовно къщи от газ. За блокове не съм чувал. Но махаха газови инсталации от такива. На познати от 3 блока са махнали. Тук тепърва почват, а там ги махат. Бетона е много здраво нещо и става все по-здраво, поради вътрешна кристализация. Старият бетон е по-здрав от новият, все едно кристалите растят в него. Но точно това го прави трошливо и затова са арматурите, да издържа на някакво кривене.

Нали нямаше по-качествено строителство от това при социализЪма?

бсе пак преди да се срути от експлозия, блокът е издържал няколко земетресения. Строителството е както тябва проблемът е какато казават руснаците "ефективните менеджъри" които са готови да продадат и майка си. След подобни катаклизме е било необходимо да се бръкнат за проучване и укрепване.

Пропагандата заговори за чудото с намереното бебев срутения блок и крие, че руснаците са мърлячи на космическо ниво. Такива мърлячи и кръгли изроди ни нартресоха трагедията с Чернобил и последствия за тях нямаше нито тук в България, нито в Русия, нито където и да е в Европа, която покри руските престъпници.

отричат че са засегнати от Чернобил, и с това оправдават липсата на мерки за ограничаване на последствията от замърсяване с радиоактивна прах;)

Като цяло руснаците са мърлячи и груби. Ако си рафиниран интелектуално, емоционално или както и да е в руските земи, тогава съседа, майката природа, баща ти, пацанах в дворе, системата и целия живот се спукват да ти обяснават че си сбъркал - разбирай - те възпитават с много бой. Деликатните не оцеляват.

Апартаментчета, апартаментчета, но най-добре да си имаме и къщичка на село ...

Защо? Два дена вървяха съобщенията за взрив на газ в този блок и сега изведнъж панелните връзки станаха причината за трагедията! какво стана с първоначалната версия, която упорито се повтаряше, за взрив на газ?Или този взрив не е бил на газ?!

"Защо? Два дена вървяха съобщенията за взрив на газ в този блок и сега изведнъж панелните връзки станаха причината за трагедията! какво стана с първоначалната версия, която упорито се повтаряше, за взрив на газ?Или този взрив не е бил на газ?!" -- Как защо , пропадаха всички патоци, след като хората разбраха, че газа е опасен природен продукт

Току що цените на панелките се сринаха, а тези на ЕПК и монолитните - скочиха!

Ех, тея панели. Никак не държат на взривчатки. Открити са следи от хексоген в апартамент, нает от таджикски граждани. Вчера в Магнитогорск имаше престрелка и взривен автомобил "Газела" с трима убити. Терористичен акт. Въпросът е кой - Путин или ИДИЛ? https://el-murid.livejournal.com/4011412.html

Опитвам се да се сетя кой-голям град у нас не е в земетръсна зона и не се сещам. Ще ме подсетите ли? Особено София, Пловдив, Варна, Русе и т.н. Бог да пази България.

Съпругът ми махна две колони и носеща стена в апартемента ни. Стана много добре раздвижено след ремонта и всичко е точно. Едва ли е от сглобките между панелите. Може мазетата им да са се наводнили.

ако сте на 8-мия етаж няма проблеми

Голям сеир ще е, ако у нас падне някоя т.нар. "санирана сграда". Тогава ще се разбере, че смяната на дограмата и поставянето на изолация не е баш саниране.

Въпроси към "компетентните": - Какво ще стане с тухлена сграда ако има голяма газова експлозия? - Какво ще стане със "съвременните" модерни кооперацийки ако има подобна газова експлозия? . Какво ще стане с тези нови кооперацийки при земетресение? Не искам да съм лош пророк, обаче при земетресение ще издържат панелните блокове, а кооперацийките, строени с незнайно какви материали и бе никакъв контрол положението ще бъде катастрофално! Вероятно в София половината нови кооперацийки ще паднат! Справка - прочутите ни магистрали! Съвременните строители са само цигани, които едни павета не могат да наредят, а камо ли блок да строят! Минете по строеоиже и вижте кой строи, и кой ги контролира! Само се краде и смуче! Не плашете хората! Най-добре да няма аварии или земетресения! Иначе всички сме в един кюп!

За новото строителство си прав. Но не си мисли, че панелките ще издържат повече. Биха могли, ако се поддържаха, но връзките им са в неивестно състояние, без да споменаваме налепянето на изолационен материал, придружено с поставяне на пвц-дограми. Съчетанието от двете води до задръжка на влага в сградата, което може да влоши състоянието на връзките. Отделно панелите не са еднакви - има с различна дебелина и качество. Преди немного години в Стара Загора, в "Казански" падна една стена. Без трус, без взрив...просто се откачи и падна цялата стена.

глупости

чакам да излязат да ни успокояват колко са здрави панелките, колко добре са изпълнени у нас, колко хич няма земетресения и т.н. Ама то строителството от края на 90те години особено, когато панелки вече не се правеха съвсем е без надзор и джаста-праста. То е друга въпрос обаче. Пази боже от земетресения ви казвам аз. Санирането с просто омазване отвънка е голяма грешка. Без отваряне на връзките и украпване не трябваше да се бута нищо - нито за панелки, нито за ЕПК. Ама е късно. Квото дойде. Те евроуспехите и видимите резултати край нямат, а накрая ще има ЦАРЯТ Е ГОЛ - приказката.

Панелките навремето хамериканците ги измислиха като временно решение на проблема с черните, докато им построят нормални къщи с дворчета. Но СССР създаде постоянните панелки за решаване на жизнените потребности на населението на соц лагера. А панелките имат 70год живот.

Животът им може да бъде удължен чрез проверка и укрепване на връзките, което всъщност е истинското саниране на една такава сграда, а не лепенето на стиропор, че да доръждяса де що има желязо.

родината на панелките е Дания. Там през 50 и 60 години са ги строили за временни жилища към големи строителни обекти, а ганьо решил да ги прави постоянни.

Статията не знам колко е вярна, но ми се струва, че е насочена срещу панелките, защото върху земята на тези панели колко нови маломерни жилища могат са се пръкнат. Това е целта от години! Да почнат да рушат панелките и да се облажат такива като Братя домусчиев! От реална площ 78 кв. ще ги набудат в 55 кв.!

След като по заповед на ВВП срутиха ония блокове във Волгодонск навремето, вече нищо не може да ме учуди в Рашка

А бе ти тъпия гяур от нищо не се учудваш, даже от мизерията в която живееш.

Куршум за тебе курво безродна!

Манго, айде чабук чабук при хамилите в Анадолу! Чабук!

Братле,аз ако се казвах така щях да се гръмна.Ебах ти грозното име

България е страна със силни земетръсни зони. Панелките не се поддържат, напротив - забравено са от Бога. Само че за разлика от други страни, където тези сгради или се реновират, или се разрушават и на тяхно място се строят съвременни (включително и в Русия - Москва например), в България им се слага изолация по европроекти без преди това да се направи проверка на здравината на връзките между панелите, което прави поддръжката почти невъзможна. Типично по български - замазва се отгоре, колкото да не личи!

Споко скоро ще почнат и тук да падат, вече започнаха тук там някоя тераса се откърти някоя стена, скоро и цели блокове ще почнат

Първо се казава така: - ЧНГ. Здраве, безаварийна и мирна година, късмет, щастие и всичко най-хубаво. После се плюе ако толкова е необходимо. Нашите панелки са руски. Съветски. Примерно има по няколко домостр. комбината от един вид строени у нас. Да речем Варна и Шумен са ни еднакви панелките - те са от един тип домостроителни заводи. Друго е да речем в Русе, Плевен, Пловдив и т.н. Я сега някой спец да провери от кой модел е падналия блок, модел панели, респективно кои наши домостр. комбинати са от същия тип. Те моделите панели са и по номенклатури - по години. От - до този модел панели, после други и т.н. Още като излезе новината писах, че взрив не трябва да събаря панелката така жестоко и вероятно има проблем с връзките и т.н. У нас се санират панелки без укрепване. Според мен трябваше да се отворят връзките, да се огледат и независимо от всичко да се укрепват панелките с железни профили/планки, примерно Г образни и т.н. Не съм строителен инженер, но това беше редното. Планки и болтове на определени места за да не се разместват панелите. После основен ремонт вътре - то е ясно, за да не стърчат болтове, железа и т.н. ДА СТЕ ВИДЕЛИ НЕЩО ТАКОВА??? Мажем вънка за евроуспехи и видими резултати , както казва един шеф на парлам. група. БГ е заметръсна зона, за разлика от Русия, говорим като цяло. По-млако плюйте по форума, не за друго ама просто повечето вероятно идея нямате от панелно строителство. Панелките нито са руска, нито БГ измислица. Същото е и по Западна Европа. Казваха така ГДР (Германска Демокр. Република за по-младите се пояснява) ако е 100 процента изпълнението като качество на панелката, у нас е 80 процента. Това помня. А БГ е по-земетръсна и от Германия. Споко. Нема се плашите. Квот за съседите, такова и за вас.

Има недостатъци както при проектирането ,така и при изпълнението.Най-мъдрото решение за панелките го взеха англичаните.Те просто ги разрушиха и на тяхно място изпълниха класическото монолитно строителство.От финансова гледна точка панелките са най-скъпи,защото се подържат заводи и скъпа механизация за монтажа.Освен това самият монтаж и с изпълнението на връзките е некачествен и не е надежден.

Отказах се да се газифицирам. Щях да си пускам руски газ тая година, ама нещо се разкъндардисах, не знам защо...

Те и Бентлитата така - недоволни хората от тях, не ги карат много, много като гоуфуете например...

Отказах се защото живея в един ни жив ни умрял областен град, дето даже не е от най-западналите, че минава и за добре ама такава сериозна инвестиция не искам. Утре може да се наложи да бягам нанякъде. Просто държавата се смарангясва яко и няма да инвестирам в нищо докато не видя раждаемостта да расте, млади да се завръщат ама наистина от чужбина и политици да спрат да лъжат, че сме на ниво 50 процента от това в ЕС по стандарт. Щото германеца с годишна заплата си купува 2 леки коли, ходи по почивки и т.н., а аз с моята не мога и стара да взема читава. Примерно.

Твойта кошара ще рухне по-рано бе гяур мизерен. Умрели сте там от глад, ама блеете на три гласа, че сте уж европейци. Тъпо овче племе!

Аре не се престаравай.

Ало, баш хамилата на анадолските хамилое-ачи, млъквай и се разкарай от тука.

Могат да правят нови и не знам какви си оръжия, а не могат къщи да строят!

можеш да го кажеш едва след като падне поне една къща от тези които вмомента дават безплатно на тези които са живели в Хрушчовките-)

дебил

Ама рускини правят много добре!

...строителство тип: сделано в СССР.

Даа, българските панели са по проект на съветските панелки. Но един български инженер каза, че още по време на анализа на проектната документация са открили грешки, които са корегирани и българските панели са с много по-добри параметри! Така че не бойте се деца за панелите има живот в тях!!!

че те руснаците са крали документацията от холандските панелки... а те от американците, пък чак наште са открили грешките, е на тва му се вика нация техническа-)

Ти откъде знаеш, че руснаците не са внесли "подобрения" в това, което са взели от холаднските панелки ?

а не от първооткривателите?

Кви са тия руски експерти които използват британски формулировки в предположенията си;)

По-здраво от панела НЯМА. Помня когато в Москва взеха да взривяват панелки (8 етажни точно като нашите) за да освободят място за високи блокове, панелите не искаха да падат. Имаше следния случай - взрива отнесе целия първи етаж (разруши ВСИЧКО там) - целия блок падна и застана върху втория етаж и си стои с един етаж по нисък. Коя друга конструкция ше издържи такова нещо?

Мавзолеят.

Можеш да помниш но не си видял как строят.За разлика от нас при тях цяла стая се монтира а не стена по стена.Так че при взрива всичко е паднало без разрушения.Същото се получи и в Стражица при взривяването на ДСК.Цялата каса на учреждението падна без да се разруши.

За примера сравнение с кулите близнаци, при които действа ефект на домино, както го описват. Падащата горна част сваля долните.

Това там не беше ефекта на палачинките, както твърдяха властите. Има подписка в която над 1500 америкнаски инжинери твърдят, че е невъзможно кулите бклизнаци да се срутят по причините, описани от валастите. Още повече архитекта му е предвидил сградите да издържат не една, а няколко атаки със самолет и са ги строили много по-качествено от руската панелка. Цитат: Самолетното гориво е същото като това, което изгаря в конвенционалните нафтени печки със стоманени стени. Във офис с отворено протичане на въздуха както тези във световния търговски център (наречено "нечисто изгаряне" на керосин или произволен въглеводород ще гори при температураоколо 500-700F (260C to 371C). Доклада на FEMA относно 911 казва, че самолетното гориво е изгоряло след няколко минути и огъня от мебелировката и килимите е бил около 560F (293C). Специалната структурна стомана на световния търговски център запазва над 98% от своята структурна здравина при тези температри и че световния търговски център е бил построен да издържи пет пъти теглото си. В "контролирано изгаряне" (когато кислорода и горивото се регулират за оптимално смесване, самолетното гориво ще достигне максимална температура 1800F(982C), която все още не е дори близо до температурата изисквана за да бъдат отслабени стоманените греди на сградата до точката, в която цялото здание би се сринало на земята. Беше докладвано за все още стопена стомана под кулите, предполагащо, че много мощно "гориво" е било използвано, нагласено да изгори или експлоадира ПОД сградата, не на върха. Термитът, ВТУ (високо температурен ускорител) типично се използва при военни операции би бил способен да втечни стоманата. Термитът може да достигне температура от 4500F (2482C) за 2 секунди, а стоманата започва да се топи при 2750F (1510C). Така че в случая да сравняваме руската панелка с двете кули е все едно да сравняваме грахче с дини.

интересно история ама нищо не е факт - температури здравина на матеряли и тн. не знам от каде да почна, а и май не искам. фактите в документалния филм за раследването са трудни да се оспорят. това което си го написал е боза от конспирационни сайтове. ако имаш половин акъл и без да се ровиш в литература ще знаеш че стомана се топи с кислород и гориво или електрическа дъга. горивото може да е газ, кокс, дървени въглища и тн важен е кислорода в случая. въздуха има само 21 % кислород останалото е инертна маса която трябва да загрееш и затова не можеш да стигнеш температура да топиш стомана. Термитът е железен окис (ръжда) и алуминий и произвежда стомана. използва се за заваряване на релси например през 80-те години в софия. би могло е да се използва за топене (рушене) на метални кострукции но няма да е много ефективно - трябва да до сложиш на много колони. тоя блок издържа един пикап с амонит през '9з. махни си шапката от алуминиево фолио и чети книжки за наука и наи-вече мисли независимо. иначе жалко за загубата на невинни хора в този случай, най-вероятно в резултат на мърлява поддръжка.

И в България, и едно време и сега, хората си продадоха обработваемата земя, за да си купят въздух, т.е. кибритена кутийка във въздуха, на която като ѝ свърши живота, им остава само въздух в небесата. И тази размяна я направиха защото не искаха да работят на полето и селската работа им се виждаше по-тежка от чиновническата в градовете.

Значи като им свърши живота на панелките, ще има милиони хора, притежатели на въздух в небесата. Това е зависим народ, или иначе казано роби - а това е рай за политиците, търпеливо ще дочакат да си постигнат целта - робски народ.

"Учи мама да не работиш" и после като станат собственици на въздух, щото им се срутил апартамента, ще искат от нас собствениците на къщи, помощи. Да ама не.

Пак опърдяха и сърпа, и чука.

В този форум, явно, има много невежи хора. И не само във форума. Ето защо ще дам някои пояснения: Господа, навремето, в края на 60-те години на миналия век, панелното строителство бе истинска революция в обществото. Панелните блокове в максимална степен решиха жилищния проблем в българските градове тогава. Когато в тях бяха привлечени стотици хиляди хора от селата. Това се налагаше в името на неизбежната индустриализация на страната. И не само това -панелните жилища предоставиха на дошлите от село съвършенно нови условия: Просторни, светли, топлофицирани апартаменти, с мокри помещения, санитарни възли, канализация, елктроснабдяване ...... Един грандиозен преход към цивилизацията от калта, кирпичените къщи, външните тоалетни и чешми на село. Технологията на панелните блокове бе внесена у нас от Западна Европа. Строителството по тази технология протича бързо. Само за няколко месеца изправят снага високи осеметажни блокове. Панелните сгради са най-устойчиви на земетресения! Това не се нуждае от доказателства. В специализираната литература и в пресата е писано достатъчно за това предимство на "панелките". Но през последните години на ширеща се слободия, невежество, опростачване и безнаказаност, много обитатели на панелни блокове извършват небивали "чудеса": преправят и преконфигурират жилищата си, като събарят стени, пробиват безброй дупки и къртят панели, което няма как да не застраши сигурността на сградата.

Никакъв проблем не са решили. Малоумните комунисти просто заложиха още една бомба със закъснител. Подобно на ''развитата'' икономика, изяло обвързана със СССР. Рухва СССР, рухва и изкуствената икономика на малоумните каскети. Докога ще има малоумници, които отричат фактите? Че и ''инж'' се пишат...Пачему в една загниваща.....Белгия да речем, нямат проблеми с рухващи панелки ?

ти пък къде сравняваш Белгия с Бг -то ние сме били аграрна държава, майкати и бащати са ходели без гащи по кърa

По принцип да. Най-издръжливи са на земетресение. На едно земетресение. След всяко следващо земтреение стават все по-малко издръжливи поради умора на метала. Накрая едно единствено пано като каже скръц и падат като кула от карти за игра. Точно това се е случило с този блок.

Икономистът е индивид, който ДНЕС може да обясни защо ПРОГНОЗИТЕ му от МИНАЛАТА СЕДМИЦА не са се сбъднали ВЧЕРА. Икономистите са тези, които ПРЕЧАТ на ИНЖЕНЕРИТЕ да произвеждат ИЗЧИСЛЕНИТЕ и ПРОЕКТИРАНИ от тях продукти според проекта, като намаляват РАЗХОДИТЕ за МАТЕРИАЛИ И ТЕХНОЛОГИИ. Често с репликата: - Много е СКЪПО. Дай да заменим алуминиевата отливка с пластмаса.

Да, ама не. "Панелните сгради са най-устойчиви на земетресения!", това не е вярно. Вероятно имаш предвид сградите с носещи ст. бетонни стени. Не случайно в българия всичко над 8ет. се правеше по технология ЕПК. В СССР има и високи панелни сгради (12-14ет), защото техния земетръс е по-малък от нашия.

Сам, че когато е изпълнено правилно!!! Пък и тъпите западняци, много бързо установиха, какъв проблем ще им създадат панелките и спряха да ги строят, а умнити комунисти ги строиха още 40 години след това!!! Е сега глупавите западняци живеят в къщи, а умнити комунисит в панелни коптори и се чюдят как да излязат от панелното блато!!!

Човече, ти си толкова строителен инженер, колкото аз съм астронавт !! Живея в друга държава, в земетръсна зона, видял съм лично как се строят къщи за земетресения до 8-ма степен по Рихтер - (НЕ ДАЙ БОЖЕ !!), така, че твоите бръщолевения за това, че панелките са най-издръжливи на земетресения са абсолютна глупост !!! Това, че лъжеш хората е ясно, но поне не ги лъжи, че си бил строителен инженер !!!

Ако с гледане се научаваше нещо, КУЧЕТО щеше да е страхотен МЕСАР.

За съжаление това е само началото на края на ерата на панелоидите...

Продавайте си панелките, докато е време, защото после ще бъде късно.

Тази година се оттървах от панелката на феноменалната цена от 1100 евро квадрата. Още не мога да повярвам. 1100 евро за жилище, чиято цена ще падне под 100 евро квадрата, когато първият подобен случай бъде регистриран в София.