Тяло на мъж бе намерено близо до мястото, на което цистерна с амоняк се преобърна на жп линията край Пирот до село Станичане, съобщи полицията, цитирана от сръбската държавна телевизия РТС.

Жертвата е турски шофьор на тир. Тялото е намерено около 9 часа тази сутрин под тунел Сопот, на около петдесет метра от дерайлиралия влак с цистерни амоняк. Предполага се, че шофьорът в опита си да избяга най-вероятно е паднал от моста или се е задушил до релсите в опит да се спаси, съобщи сръбският портал Pirot Plus Online.

По-рано бе съобщено за един починал, но причината за смъртта му не е категорично изяснена. Според местни медии той е бил сърдечно болен и може просто да е пристигнал от мястото, където всъщност са били натровени другите хора. Над 50 души са били прегледани в болница, сред тях и шестима българи, които се оказали в близост до мястото на инцидента. Състоянието на нашите сънародници не е притеснително и са освободени, след преглед.

Инцидентът стана станал към 17.30 ч. в неделя. Товарният влак е бил натоварен в България с химикали и дерайлирал в района на тунел Сопот край Пирот. По данни на сръбската обществена телевизия един от вагоните е паднал в коритото на река Нишава. Стигнало се е до реакция на амоняка с вода, което е довело до силно задимяване и лоша видимост.

Това е довело и до няколко катастрофи пътния участък. Заради намалена видимост в резултат на изтичането на газа, няколко коли са изхвърчали от пътното платно.

По-късно днес кризисният щаб на Пирот съобщи, че цистерната не е стигнала до водата, но амонякът от нея продължава да изтича.

По първоначална информация над 50 души са били прегледани в болница, сред тях и шестима българи, които се оказали в близост до мястото на инцидента. Състоянието на нашите сънародници не е притеснително и са освободени, след преглед.

На заседанието на Кризисния щаб също така бе съобщено, че във въздуха в града няма съдържание на амоняк. Направени са били измервания на пет места в града, при което е било установено, че във въздуха няма амоняк.

Кметът на града Владан Васич, който е и началник на Кризисния щаб, каза, че извънредното положение не е отменено поради превантивни мерки. Той посочи, че ситуацията е под контрол, но предстои да се направи анализ и е необходимо експертите от създадената комисия за случая да кажат отново какво да се прави в следващия период.

Няма опасност за живота на всички пациенти, приети в болниците в Пирот и Ниш. В болницата в Пирот са били приети и 14 чужденци, които са били изписани. Гражданите са предупредени да не използват чешмяна вода за пиене.

Влаковата композиция е все още в района на катастрофата върху релсовия път, районът е отцепен в радиус от около 50 - 100 метра. На мястото от снощи са 4 екипа огнеборци, които следят за изтичане на още амоняк.  Ситуацията е под контрол, коментират сръбски и местните в района на Пирот и Цариброд медии.

Затворена е магистралата, която започва от българската граница към Ниш. ТИР-ове, изчакващи по аутобана, вече се пропускат, но по обходни маршрути. От Министерство на външните работи призовават българските граждани да не пътуват в района на Пирот в следващите дни.

По информация на БНР българска фирма превозвач от Пловдив е наела влаковата композиция по договор с БДЖ, за да превози амоняка до границата със Сърбия. Там влакът е предаден на сръбския държавен железопътен оператор. Машинистите са от страна на сръбския оператор. Според информацията, която още не е потвърдена, амонякът е произведен у нас.

България е предложила помощ за справяне с инцидента и в момента сръбските власти обмислят дали има нужда от това.