Военна полиция ще разследва причините за новия инцидент с военен хеликоптер от авиобазата в Крумово. При тренировъчен полет вчера вечерта "Кугър"-ът прекъсна електропровод и остави за няколко часа половината Стамболийски без ток и вода.

По време на полета се налага рязка маневра, за да се избегне ято птици, при която машината е закачила жици на електропровод, съобщиха от Министерството на отбраната.

Тричленният екипаж на вертолета не е пострадал, няма и пострадали граждани.

Машината е приземена в селскостопанско летище в Цалапица. Вчера е направен предварителен оглед и се очаква днес след ремонт тя да се върне в авиобазата в Крумово.

По хеликоптера няма сериозни щети.

"От повече от година съм подавал жалби до EVN за проблема с птичите ята. Проблемът беше решен, бяха закачени специални устройства, които прогонват птиците", заяви кметът на Стамболийски Георги Мараджиев пред Нова телевизия.

Той добави, че населението на града трябва да е благодарно на пилотите, че са успели да овладеят машината.

До пожар и по-сериозни щети не се е стигнало благодарение на факта, че скъсаните жици от електропровода са паднали в реката, коментира Петър Костадинов, представител на EVN пред bTV.

"Квартал на Стамболийски за около час и нещо остана без ток, вследствие на аварията. Скъсани бяха три жици. Колегите успяха много бързо да възстановят електрозахранването. Електропроводът в момента е изключен. Той ще бъде пуснат в близките дни", обясни Костадинов.