Планинските спасители и доброволците от Калофер прекратиха за днес издирването на двамата туристи, загубили се под връх Ботев в Стара планина. Това съобщиха за БТА участници в акцията, които вече са потеглили обратно към града. От вторник в неизвестност са мъж на 42 години и 17-годишният му син, с които в сряда е прекъснала връзката в района под връх Ботев. Бащата и синът са от Стара Загора.

До 13,00 часа са били проверени всички постройки, в които изгубените биха могли за намерят подслон, но засега без резултат, уточняват спасителите. Открит е единствено фенер за глава. Днес бяха обходени и претърсени всички постройки в местността Параджика, където вероятно биха могли да се подслонят туристите, но те не бяха открити.

Теренът е труден, местността е насечена и гориста в по-ниските части, но те са направили всичко възможно да намерят изчезналите, без да застрашат собствения си живот при изключително лошите метеорологични условия. Вятърът е бил 15 м/сек в билните части на планината, температурата е била минус 8 градуса, която обаче се усещала като минус 25 градуса, а снежната покривка е достигала до 1,5 метра.

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че няма информация издирването да бъде прекратено изцяло и очаква утре спасителите да се върнат в планината.

В 6,34 часа тази сутрин от Калофер потеглиха първите екипи на Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК. Общо 17 планински спасители от отрядите в Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета са обхождали райони, които не са били достигнати през вчерашния ден. Към тях се присъединиха и 8 доброволци от охраната на парк "Централен Балкан", 5 от Стара Загора и двама от Калофер.

Бащата и синът са се изгубили на слизане от връх Ботев към местността Паниците. Те са вървели с други двама души, но те са продължили напред. В Калофер днес пристигна майката на 17-годишният Андриян. С нея е и брат ѝ. Той посочи, че не за първи път бащата и синът изкачват връх Ботев, но този път не са били добре екипирани за метеорологичните условия в планината.

Петър Гичев - брат на майката на Андриан заяви пред БНТ: Последният разговор той е казал: Мамо, загубихме се, оттам нататък нищо не знаем, батериите са паднали на телефоните...

Тервел Тотев - дежурен спасител в ПСС изрази надежда: Ако някъде са влезли и са били много изморени, не са спали повече от 24 часа. Ако наистина са се приютили някъде, има шанс те да са добре.

От туристическото дружество в Калофер казаха, че през последните години е масова практика туристите да тръгват към връх Ботев недобре екипирани и информирани.

Премиерът Бойко Борисов е съобщил, че при необходимост държавата може да съдейства за спасителната акция. Според кмета на Калофер Министерството на околната среда и водите трябва да се активизира и да започне строеж на нови постройки по пътя за хижа Рай в Централен Балкан.