Премиерът Бойко Борисов е разговарял с кмета на Калофер Румен Стоянов и е предложил помощ за издирването на бащата и сина, които изчезнаха под връх Ботев в Стара планина. Това съобщи самият Стоянов пред Нова телевизия.

Борисов е позвънил снощи на кмета и го е уверил, че е готов да помогне с техника и хора. "Благодарих му и отговорих, че ако се наложи, ще го търсим", посочи Стоянов. 

42-годишният Атанас Пенчев от Стара Загора и 17-годишният му сину Андриан са в неизвестност от 5 февруари. Ден по-рано те тръгнали към връх Ботев. Оставили са колата на бащата - "Форд Фокус" в местността "Паниците". За последно са видени в сряда около 11 часа в местността "Параджика".

По думите на калоферския кмет бащата и момчето са били обути с маратонки. За това свидетелствал хижаря, който видял мъжа и момчето. Пенчеви са пристигнали в заслона около 3 ч. през нощта на 5-и и след няколко часа са тръгнали към местността "Паниците" заедно с други 2 мъже. Бащата и момчето обаче изостанали от спътниците си. Последният контакт с тях е в 16 ч. на 5 февруари от местността Параджика.

Спасителната операция тече от вчера, когато майката на момчето се е обадила на тел. 112. В момента в издирването на изгубилите се в Балкана участват планински спасители от Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив, доброволци от Стара Загора и военни от Стрямска механизирана бригада от Карлово. Времето в Стара планина е изключително лошо. Има ураганен вятър, а преспите са над един метър.