Следващата седмица ще завърши разследването на авиационния инцидент, при който военнотранспортен хеликоптер преряза жици на електропровод и кацна аварийно край Цалапица. Това заяви в интервю за bTV командирът на военновъздушните сили генерал Цанко Стойков.

Хеликоптерът "Кугър" вече е прибран във вертолетната авиобаза "Крумово" за окончателен оглед.

Според генерал Стойков, действията на екипажа са били адекватни, но се изясняват детайлите около инцидента. Той допълни, че екипажът не е имал достатъчно летателни часове.

"Явно полетът е бил особен, има ситуации във въздуха, свързани с дефицит на време, и екипажът с малко нальот не е в състояние да предприеме правилните действия. Но това което са предприели все пак е адекватно и след събитието, за да запазят вертолета, са взели най-правилното решение", подчерта генералът.

След посещение в транспортната авиационна група във Враждебна президентът също коментира рисковите фактори пред ВВС в момента: "Недостатъчно изправна техника, недостатъчно ресурси за подготовка и оттам ниско количество летателни часове, което завишава риска от потенциални авиационни произшествия до неприемливо високи нива".

ВВС са предприели стъпки да се оборудва военнотранспортен хеликоптер "Кугър" за гасене на пожари, след като единственият оборудван Ми-17 се разби през юни на летище Крумово. Докато не се подготвят напълно за гасене на пожари с "Кугър" обаче, екипажите няма да бъдат допускани да изпълняват тази задача.