Най-вероятно военният "Кугър", който скъса електропровод край Стамболийски, е слязъл на тази височина във връзка с възникнал проблем. Това каза в студиото на "Тази сутрин" бившият военен министър Велизар Шаламанов.

По думите му във всеки полет има планиране на мисия, съответни компютърни програми, особено при хеликоптерите, които отчитат релефа, инфраструктурата. Т.е. всяко нещо, което може да се случи по време на полета предварително е пробвано на земята, обясни той.

По-важния въпрос, според него, е, че ние продължаваме да имаме инциденти, за година загубихме трима пилоти, два хеликоптера.

"Всичко това трябваше да го прочетем в годишния доклад по отбраната, но няма нищо за това. Основният ресурс - хората, е крайно подценяван, заплатите им са ниски, подготовката им е изключително недостатъчна, трето - няма никаква перспектива. Дори заделените над 2 млрд. за нова техника водят до това, че тази техника не се поддържа и стоят на земята", каза бившият военен министър.

Ние нямаме национална програма за превъоръжаване, в която да има ясен срок в рамките на 10 г. Където да има ясен финансов ресурс и да има срокове.

Всичко е много по-скъпо когато няма визия, няма програма, няма срокове и няма отговорности, допълни Шаламанов.

Той уточни, че огромна част от старшите и висшите офицери са пенсионери.

"Нашите мъже и жени в униформа са пенсионери, които получават и пенсии, и заплати няма млади хора, защото няма как млад човек, който е свикнал с айфони да отиде да работи на радиолокационна станция, която е на 50 г.".