В 10.20 ч. тази сутрин е открита черната кутия на разбилия се в Черно море МиГ-29. След 20 минути тя вече е била на борда на минен ловец "Цибър". Това съобщи на брифинг капитанът на "Цибър" - капитан III ранг Мирослав Добрев.

По думите му, черната кутия е намерена на дълбочина 70 метра. Тя е цяла, но все още не се знае какво е състоянието ѝ и дали ще може да се извлече информация от нея. Кутията е захваната за специално подготвен манипулатор, за да може да бъде извадена.

"Мястото, на което я намерихме, вече беше обследвано. Там намерихме голямо количество останки от изтребителя. Това, което беше необходимо е с подводния телеуправляем апарат да обследване всички намерени останки. Така стигнахме до нея", обясни капитан Добрев. 

Кутията ще бъде транспортирана със самолет на ВВС до военна база "Граф Игнатиево", където ще бъде направен опит да бъдат снети данните от нея. Ако военните успеят, ще може да бъде получена информация за всички параметри на полета, режима на двигателя, скоростта, височината и траекторията на самолета, както и в какво състояние са били средствата за управление.

"Черната кутия бе промита със сладка вода, но към момента не е ясно дали не е разхерметизирана и дали ще могат да бъдат извлечени данните от нея", добави командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Още на 10 юни служебният министър на отбраната Георги Панайотов съобщи, че ако до 4 дни (тоест до 14 юни - бел.ред) черната кутия не бъде открита, информацията ще бъде унищожена от морската вода.

 

Изтребителят МиГ-29, управляван от майор Валентин Терзиев, се разби на 9 юни по време на нощно учение в района на Шабла. Пилотът загина.