Откриха и друго място по улиците на София, по което протича ток. То се намира в непосредствена близост до шахтата, стъпвайки на която загина 16-годишното момче, установи проверка на NOVA.

"Уредът показа, че протича ток. Достатъчно силен е", каза инж. Йовко Раканов - преподавател по електротехника и електроника.

Напрежението е от кабел, който излиза от уличен стълб и захранва павилион в близост.

Близо 48 часа след трагедията с младежа няма институция, която да поеме отговорност за случилото се.

Експертът по електротехника коментира още, че има доста неясноти по фаталния случай с момчето. Все още не се знае чия собственост е шахтата и кабелите, причинили смъртта на момчето.

"Единият вариант е шахтата да е на телекомуникационните компании, другият е да е на електроразпределително дружество или на уличното осветление", посочи инж. Йовко Раканов - преподавател по електротехника и електроника.

Той обясни, че по шахтата, която стана причина за смъртта на младежа, има следи от ръжда.

"Това означава, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба", добави инж. Раканов.

Експертът посочи версия за случилото се: "Стъпваме с мокър крак със солена вода, защото е пръскано и токът протича".

Според него проблемът е съществувал седмици наред. "Възможно е някой гражданин да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, но просто да не му е обърнал внимание", каза още инженерът.

До момента нито една институция не е поела отговорност за убитото от ток дете на бул. "Иван Гешов". Фаталната шахта е обезопасена с метални прегради. Поставени са и надписи "не преминавай".

Експертът по електрозахранване Радослав Калчев коментира пред bTV, че токът идва от шахтата и удар заради оголен кабел е малко вероятно. По думите му който е допуснал подобен монтаж, трябва да си понесе отговорността. "Начините за захранване са два - специализирана тръба под земята или въздушна електрическа връзка към захранващото табло на обекта", добави той.

Откриха нарушения при 5 павилиона в района

Столичната община откри нарушения в пет преместваеми обекта. Два от тях са на терена на болница "Св.Иван Рилски" и 3 на тротоара пред здравното заведение.

От информация на Столичната община става ясно, че през 2016 г. за павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение. Не са установени обаче документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация.

През 2018 г. е направена констатация от тогавашния кмет на район "Триадица" и Столичната община започва процедура по премахването им като незаконни.

Районната администрация я връща за отстраняване на пропуски, където не е завършена. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения.

От общината посочват, че обектите са изцяло незаконни.

Проверката продължава и днес.